Kejserbusk – Vinterens pragtfulde stjerne
Når frosten gør sit indtog, og sneen lægger sig som et tynd lag pudder over det danske land, er det kun de færreste, der forventer et farveflor af blomster i deres have. Men ønsker du imidlertid en have, der glæder dig med blomster selv i de kolde måneder, er en kejserbusk det rette valg for dig.
Med sin blomstring i begyndelsen af november og frem til det tidlige forår hører kejserbusken til de vinterblomstrende buske, der kaster sin glans over haven i de kolde måneder.
Klik her for at se udvalget af kejserbuske i butikken
Hvis frosten i perioder er meget hård, kan kejserbusken dog holde pause med blomstringen. Men så snart temperaturen stiger lidt igen, begynder blomstringen på ny, og du kan atter nyde de små, lyserøde blomster.
Kejserbusken bliver også kaldt for Viburnum Bodnantense.
En anden "royal" busk er Dronningebusken, som også hedder Kolkwitzia amabilis. Du kan læse mere om Dronningebusk her.
Kejserbuske i denne guide
Kejserbusken er en fantastisk plante
Kejserbuskens er en løvfældende busk, der kan blive to til tre meter i højden, hvis den får lov. Den tilhører den slægt, der på dansk betegnes som kvalkvedslægten. Det er en planteslægt med 150 til 175 forskellige arter, der deler nogle af de samme kendetegn.
Disse arter har femtallige blomster, der som regel kommer i creme, hvide eller lyserøde nuancer. Nogle arter dyrkes for deres smukke blomster, andre for deres fine bær, der normalt er sorte, blå eller hvide, og som havens fugle elsker.
Kejserbuskens lyserøde blomster er samlet i små halvskærme, og den har rynket, mørkegrønt løv, der står i smuk kontrast til blomsterne. Men der er nok især dens ejendommelige blomstringsperiode, der gør den populær blandt haveejere, der i vintermånederne sukker efter forårets komme.
Et år i en kejserbusks liv
Vi et vant til, at planter trænger til hvile om vinteren, hvor de går i hi og samler kræfter, så de er klar til at skyde op igen til næste forår. Kejserbusken har en noget anden livscyklus, der er temmelig modsat af vores gængse opfattelse af planter. For kejserbusken er på sit højeste i vintermånederne, hvor busken blomstrer.
Kejserbusken bliver beskåret efter endt blomstring i april eller maj, hvorefter den over sommeren samler næring og gør sig klar til at skyde igen.
I løbet af sensommeren begynder den at danne de smukke blomsterknopper, der begynder at skyde, når efteråret sender koldere temperaturer over landet. Derefter er det blot at nyde den smukke kejserbusk, når den stråler i kontrast til det triste løv, der ofte kendetegner de kolde vintermåneder.
Charles Lamont kejserbusk
Som tidligere nævnt findes der mange sorter i slægten, men det er kejserbusken, som er mest populær.
Det gælder blandt andet Charles Lamont, der er en mellemstor busk, som kan blive op til to meter i bredden og tre meter i højden.
Grenene er stive, oprette og giver et smukt og fyldigt look.
Den er navngivet efter Charles Lamont, der var assisterende kurator hos The Royal Botanic Garden i Edinburgh.
Kejserbusken Charles Lamont er løvfældende med et rynket, mørkegrønt løv. De grønne blade er lancetformede og har tendens til at have bronzefarvede toner i begyndelsen af sæsonen, der gør dem utrolig elegante at beskue.
Kejserbusken er en taknemmelig plante
Charles Lamont har en søster med navnet Dawn, som vi vil dykke dybere ned i senere i denne guide. Og de to buske deler den heldige skæbne at have smukke blomster. Men Lamonts blomster er om muligt endnu smukkere end dets familiemedlem, idet blomsterne er tættere, hvilket efterlader et samlet udtryk, der er endnu mere bjergtagende.
Charles Lamont blomstrer til gengæld i kortere tid, så det er med at nyde det, mens det er der. Den mandelagtige duft og de utrolig flotte blomster gør det til en yndling i haven.
Der stilles ingen særlige krav til jordbunden, når Charles Lamont Viburnum Bodnantense skal plantes.
Det er en ganske hårdfør plante, hvilket givetvis er en væsentlig årsag til dens popularitet hos mange haveejere. Men hvis du vil sørge ekstra godt for din plante, kan du med fordel finde en plads i haven, hvor der sol eller halvskygge, og hvor jorden er moderat frugtbar og har god dræning.
Charles Lamont er som nævnt ganske let at passe, men den hårdføre plante kan støde på enkelte trusler i haven, for eksempel skadedyr og sygdomme. Det er dog forholdsvist sjældent, så lad ikke disse eventuelle plageånder holde dig fra at anskaffe en kejserbusk til haven.
Hvad koster en Charles Lamont kejserbusk?
Hvis du ønsker at udvide din have med en Charles Lamont, er der flere faktorer, der spiller ind på den samlede pris.
Den vigtigste er naturligvis, hvor stor en kejserbusk du ønsker at købe. Nyder du at se din have vokse, og har du god tid til at se, hvordan din kejserbusk udvikler sig, kan du erhverve en mindre busk i en potte på fem liter. Her forventes prisen at ligge på omkring 250 kr.
Er tålmodighed derimod ikke din stærke side, og ønsker du at se resultater her og nu, bør du gå efter en større busk, der allerede har vokset sig minimum en meter i højden. I det tilfælde skal du forvente en pris på omkring 600 til 700 kr. for en stor flot busk.
Dawn kejserbusk
En Dawn kejserbusk er en pryd for enhver have, selvom dens skæbne ikke startede sådan ud.
Da Charles Lamont forsøgte at krydse hybriderne Farreri og Grandiflorum tilbage i 1933, blev resultatet slet ikke som ventet. Lamont havde håbet at skabe en hybrid, der var mere prægtig end forældrene. Men forventningen blev ikke realiseret, og han smed så at sige resultatet på kompostbunken.
Hvad Lamont dog ikke vidste på daværende tidspunkt, var, at en kommende klassiker havde fået sin spæde oprindelse i denne krydsning.
Blot to år senere blev samme krydsning forsøgt, og denne gang var resultatet ganske anderledes. Og den smukke hybrid blev kaldt Dawn. En smuk og mellemstor busk, der bliver mellem 120 og 180 cm i bredden og 240 til 300 cm i højden. Og så blomstrer den fra december til april og skaber glæde for sine haveejere.
Dawn kejserbusk er let genkendelig
Dawn er kendt og elsket for sine mørkerosa blomster, der bliver hvide, når de ældes. De er omkranset af ovale blade med en savtakket kant og er rynkede og mørkegrønne, hvilket fuldender den dekorative plante.
Dens grene har derimod en kanelfarvet bark, der i sammenhæng med blomsterne gør busken til en sand showstopper, når den placeres i haven. Når Dawn er afblomstret, sætter den små, røde frugter, der modner fra rød til sort i løbet af efteråret.
Derudover afgiver blomsterne en liflig, sødlig duft, der dufter i retningen af liljekonvaller, og som giver forårsfornemmelser i vintermånederne. Busken er velegnet til drivning, og hvis man ikke kan få nok af at se på den udendørs, kan man klippe grene af og sætte dem i vaser.
Ligesom sin søster Charles Lamont skal man med Dawn også være opmærksom på uventede gæster, der kan snylte på planten. Derfor bør du holde øje med bladlus, bladbiller og lignende, der kan beskadige din Dawn. Busken er heldigvis sædvanligvis fri for skadedyr, men vær dog opmærksom på pletter på bladene, der kan være et praj om buskens tilstand.
Hvad koster en Dawn kejserbusk?
Prisen for en stor Dawn med jordklump og en højde på minimum halvanden meter ligger i omegnen af 1200 til 1300 kr. Men så har du også en busk, der er klar til at indtage haven med det samme.
Ønsker du en mindre busk, som du selv kan få fornøjelsen af at drive frem, kan du købe en mindre busk på 60 til 70 cm til en pris, der ligger i omegnen af knap 200 kr.
Placering af kejserbusk
Foruden buskens lyserøde og rosa nuancer kan du desuden glæde dig over dens duft. Du kan derfor med fordel placere den ved indgangen til dit hjem eller nær ved andre områder i din have, hvor du har din færden i vintermånederne.
På den måde kan du dagligt nyde duften fra kejserbusken, når du passerer den i forbindelse med dine daglige gøremål.
Hvis du ikke har plads ved din hoveddør, bør du uden tvivl placere den et sted, hvor du kan nyde den fra vinduet. Eventuelt foran køkkenvinduet. Så bliver den triste opgave med opvasken væsentlige mere fornøjelig, når man samtidig kan nyde den flotte udsigt.
Kejserbusken er en temmelig taknemmelig busk, der både tåler at blive placeret i halvskygge og i fuld sol. Den er derfor let at få til at fungere i samspil med havens andre buske og grønt.
Men vil du give din kejserbusk de allerbedste betingelser for at blomstre, bør du placere den i et område, der nyder godt at solens stråler et par timer om dagen og hvor jorden er moderat frugtbar.
Plant kejserbusken sammen med andre planter, og skab et smukt bed
Buskens omgængelighed gør, at du let kan placere den sammen med andre arter. Men vær dog opmærksom på, at den kræver lidt plads. Du bør derfor ikke sætte dem sammen med helt små og spæde planter, der ikke ville kunne komme til deres ret i kejserbuskens nærvær.
Når du planter kejserbusken i din have, bør du plante den, så planten får en kvadratmeter jord, da busken har brug for plads til at kunne udvikle sig. Den fungerer også godt med stedsegrønne buske, da det giver et forfriskende farvepust midt mellem de grønne planter.
Kejserbusken kan også bruges som en form for afskærmning eller give din have lidt skygge. Den er perfekt til at skabe zoner i din have, så du kan få forskellige rum til forskellige formål.
Kejserbuskens uformelle udtryk gør den desuden perfekt til en landhave, hvor det er oplagt at dyrke den romantiske stil med masser af farver. Og her kommer de lyserøde blomster virkelig til deres ret.
Hvis du ønsker, at din have skal have samme poetiske tone som en have i ægte cottage-stil, er kejserbusken også et oplagt valg. Når det gælder cottage-stilen, dyrker man haver med forskellige udtryk, og buske, stauder, græsser og blomster bruges sammen til at skabe smukke bede.
Ønsker man en cottage-stil, er det vigtigt at tænke i højder og farver. Så selvom kejserbusken ikke blomstrer om sommeren, er den et smukt tapet for havens andre blomster, hvis du placerer den bagerst i dit bed.
Når højsommeren er over os, vil de fine blomsterknopper været kommet frem. Og i sammenspil med disse vil høsttidens blomster og stauder se aldeles bedårende ud.
Vidste du at Kirsebærlaurbær faktisk rigtigt hedder Laurbærkirsebær, men at i daglig tale bliver den kaldt det første? Du kan læse meget mere om Laurbærkirsebær her.
Pasning og beskæring af kejserbusk
For at bevare en god, sund og stabil blomstring skal du beskære din kejserbusk. Når du ønsker at beskære den, bør dette foregå efter endt blomstring i det tidlige forår, når blomsterne er visnet. Så har busken mulighed for at danne nye grene og knopper i løbet af sommermånederne.
Du beskærer din kejserbusk ved at tynde ud i de gamle, tykke grene og fjerne dem helt ned til bunden. På den måde kommer der lys og luft til busken, og nye, friske skud har lettere ved at sætte sig og danne nye, smukke grene.
Rodnettet er kraftigt og består af velforgrenede rødder, der går langt ned i jorden og når det er bredt ud, så du skal ikke være bange for at beskære. Ved at klippe nær bunden mindsker du også risikoen for, at busken danner vanris, der giver et noget kaotisk udtryk til din kejserbusk.
Hvis du gentager processen hvert forår i de følgende år, vil du på ny få en fyldig busk, der altid blomstrer, og som har gennemgået en gradvis foryngelsesproces, der holder den flot og frodig.
I denne video kan du se hvordan du kan beskære din kejserbusk
Lav stiklinger af din kejserbusk
Kejserbusken er ikke alene en dejlig busk, der ikke kræver meget vedligeholdelse. Den er faktisk også ganske nem at få til at formere sig.
Ønsker du endnu flere kejserbuske i din have – eksempelvis som en del af en større afskærmning – kan du let få flere buske ud af din kejserbusk. Det kræver dog lidt tålmodighed. For kejserbusken er ikke en dame, man skynder på. Derfor er det godt at være ude i god tid eller have en klar vision for sin haves fremtid.
Ønsker du at formere din kejserbusk, skal du tage stiklinger af den. Dem skærer du af i forsommeren, hvorefter de stikkes under glas, hvor de skal blive i 2 år. Og det er her, din tålmodighed kan komme på prøve.
De unge planter er ikke nær så gavmilde med deres blomstring som de ældre. Men i løbet af få år får du en smuk blomstring i din have på dine nye buske. Og hvis du igen sørger for at beskære busken efter endt blomstring, kan du nyde et kæmpe blomsterhav.
Her kan du se hvordan du kan lave stiklinger
Hvad kan du bruge kejserbusken til
Du kan bruge en kejserbusk til mange forskellige ting. Hvis du, ligesom de fleste andre, synes at den er utrolig smuk, hvorfor så ikke bruge den til mere end bare pynt i haven. Nedenfor har vi lidt forslag til dig.
Der findes dog mange flere ting, du kan bruge den til. Det gælder bare om at være lidt kreativ.
Brug kejserbusken i buketter
De fleste mennesker elsker at modtage en flot buket. Og når den ovenikøbet stammer fra egen have, er glæden så meget desto større. Du kan derfor sagtens bruge et par grene i dine buketter. Og om vinteren, når blomsterne er i flor, er de smukke grene nok i sig selv.
Kejserbusken udmærker sig ved at have nogle lange grene og stilke, så hvis du klipper nogle lange grene af og sætter dem i en høj vase, får du et overdådigt og elegant udtryk, der vil få din spisestue til at live op.
Ønsker du at binde en buket om sommeren, er de fine blomsterknopper på kejserbusken også velegnede, og de kan måske endda give samme effekt som skærmblomster. Sæt et par afklippede grene sammen med et par høstanemoner, dahliaer eller zinniaer, der alle hører sensommeren til, og du har en pragtfuld buket, der vil skabe glæde som en værtindegave.
Vær ikke bange for at lege lidt med de forskellige højder. Det gør bestemt ikke noget, at grenene stikker lidt op og giver et vildt og sommerligt udtryk til din buket.
Brug kejserbusken til dekoration
Du kan også bruge grenene fra din kejserbusk til at lave dekorationer med, der kan pynte i julen og supplere den søde juletids gode stemning.
Hvem siger, at julen absolut skal være rød? De smukke nuancer vil bestemt også gøre sig godt i julemåneden. Og der er noget magisk over julepynt, der er lavet af naturlige materialer. Det skaber en helt særlig nostalgisk fornemmelse, der klæder julehøjtiden.
Bind derfor en krans af gran, og stik grene med de smukke kejserblomster i rundt omkring på kransen. Hvis du har mod på det, kan du også pynte med et rustikt bånd og hænge den op på hoveddøren med sejlgarn. Hvis du føler, du mangler lidt ekstra jul, kan du jo sætte et par grankogler på. Eller du kan hænge et par fine julekugler i samme rosa nuancer på.
Uanset hvordan du griber det an, er dine gæster garanteret en smuk velkomst.
Pift din indpakning op med grene fra kejserbusken
Blomsten gør sig også rigtig fint som gaveindpakning. Så hvis du skal give en gave til en, der står dig særlig nær, og som du ønsker at forkæle med en fin gave, kan du bruge et lille stykke kejsergren som pynt.
Pak gaven flot ind – måske i silkepapir eller gammelt vintagetapet – bind en sløjfe om, og sæt et par kejsergrene fast i sløjfen. Du bør først gøre det samme dag, som du tænker at give gaven. På den måde sikrer du dig, at de er helt friske, når du overrækker gaven til den glade modtager.
Påtænker du at lave et projekt, hvor din kejserbusk indgår, men oplever du, at knopperne ikke er sprunget ud til formålet? Fat mod. Du kan selv drive din kejserbusk til blomstring. Klip et par nøgne grene af, sæt dem i vand, og stil dem et sted indenfor, hvor der ikke er alt for varmt. I løbet af et par dage vil de begynde at spire, og du kan nyde de fine blomster.
Bjergfyr kan også fås som Dværgfyr og i "Bonsai" udgaver. Hvis du vil vide mere om Bjergfyrren, kan du læse vores guide til Dværgfyr & Bjergfyr her.
Er kejserbusken giftig?
Kejserbusken har undertiden haft ry for at være giftig. Der går sjældent røg af en brand, uden at der er ild i den, men der er ingen grund til at frygte for dit liv, hvis du skulle komme til at indtage dele af busken.
Men derfor skal du bestemt ikke skynde dig at spise af busken. For nogle sorter er giftige for mennesker, og du kan derfor risikere at få en slem omgang mavepine, hvis du indtager små frugter og knopper fra den forkerte slægt. Men faktisk findes der familiemedlemmer i slægten, der har spiselige frø. Også for mennesker. Men vær varsom, hvis du ikke er sikker, hvilken sort du har fat i.
Men efterlad gerne de små bær til fuglene, der synes, de er guf. Så har de noget at mæske sig i om vinteren, der ellers kan være ganske hård for vores små bevingede venner at komme igennem.
Kejserbuskens naturlige fjender
Som næsten alle andre planter, har en kejserbusk naturlige fjender, i form af insekter og sygdomme. En kejserbusk er ikke mere modtagelig end så mange andre planter, så det er ikke det der skal holde dig fra at vælge denne plante.
Vi har nedenfor listet de mest oplagte naturlige fjender for kejserbusken:
- Bladlus er små grønne dyr, som lever på planter. Bladlus angriber især de nye skud. Så vær opmærksom, når din kejserbusk begynder at sætte nye skud.
- Viburnum whitefly er et lille insekt, der sætter sig under bladene og suger saft. Ligesom bladlus er de især glade for nye blade. De producerer sukkerholdige ekskrementer, der gør bladene klistrede og efterlader dem med pletter. Viburnum whitefly dukker op midt på sommeren, hvor de lægger æg på undersiden af bladene nær skudspidserne. Æggene udklækker flade, ovale og grønne insektnymfer.
- Viburnum bladbille er en lille, brun bille, mens larverne er mere gullige med sorte markeringer. Larverne er mest aktive mellem april og juni, mens de voksne biller gør deres indtog fra juli til august. Hvis din plante bliver meget hårdt angrebet, kan det resultere i, at det meste af løvet på din kejserplante bliver beskadiget – hvilket kan ske allerede i det tidlige forår. Så hold godt øje med huller i din plante.
- Bladplet er en svampesygdom, som efterlader grimme, brune pletter på bladene. Hold især øje med de ældre blade, der har størst risiko for at blive angrebet.
Kejserbuskens oprindelse
Det er ikke uden grund, at ordet kejser indgår i kejserbuskens navn. Kejserbusken gror nemlig som en vildtvoksende plante i Gansu, der er en kinesisk provins. Og det det var her, at en tidligere kinesisk kejser viste stor beundring for busken, hvorfor den er blevet tildelt den noget royale titel.
I Gansu-provinsen vokser den på de tørre bjergskråninger, hvor den er velsignet med en næringsrig jordbund, som den holder så meget af. Her optræder den i krat på store arealer og giver en smuk farve til de tørre skråninger.
I Danmark kan vi ikke prale med at have kejserbuske i vores natur. Dem må vi derimod i et plantecenter for at købe. Men den smukke busk er bestemt også ulejligheden værd, når den beriger haven med sin glans.