Dronningebusk - Kolkwitzia amabilis er fantastisk flot

Dronningebusk - Kolkwitzia amabilisEr du på udkig efter en overdådigt blomstrende prydbusk, der kan pynte i din have hele året rundt, så er den elegante dronningebusk et godt valg. Dronningebusken er en tætforgrenet busk, der kan blive op til fire meter bred og fire meter høj, når de rette vækstbetingelser er til stede.

Kolkwitzia amabilis er det videnskabelige navn for dronningebusk.

Dronningebuskens grene er lange og elegant overhængende. Det er en løvfældende prydbusk, som domineres af lyserøde klokkeformede blomster fra maj til juni.

Dronningebuskens ovale blade har en mat lysegrøn farve med spredt tandet rand, som får en smuk rødlig farve om efteråret.

Barken er lysebrun og ru, men bliver efterhånden sandfarvet og furet. Når grenene bliver gamle, skaller barken af i store, hvide flager.

Klik her for at se udvalget af dronningebuske i butikken

Dronningebuskens blomster har bægerblade med små dun. Når blomsterne er visnet, bliver disse bægerblade til behårede kapsler. I disse kapsler ligger frøene, som egentlig er små, stivhårede nødder med lange frøhaler.

Om efteråret og vinteren pynter disse pelsede nødder – eller frugter – på dronningebusken, når blomsterne er visnet og løvet faldet af.

Dværgsyrener, som også bliver kaldt minisyrener, pynter gevaldigt i haven. Du kan læse meget mere om minisyrener her.

Dronningebusken er fantastisk flot

En stor dronningebusk med sine imponerende blomsterkaskader, der når helt ned til jorden, er et fantastisk syn. Derfor er den yderst velegnet som solitærplante, hvor den kan nydes fra alle sider.

Det er også muligt at bruge den som en del af et større busket. Blot er det vigtigt, at du tager i betragtning, hvor stor dronningebusken bliver, og der skal derfor være god plads til alle sider – gerne 2-3 meter.

Har du en større have, kan du også overveje at plante dronningebusken foran en gruppe af større løv- eller nåletræer. Dronningebuskens smukke, lyserøde blomster vil stå flot i samspillet med det mørkegrønne baggrundstæppe af løv- eller nåletræer.

Dronningebuskens 4 årstider

Dronningebusken udmærker sig ved at være en busk, der forskønner haven hele året rundt.

Om foråret springer busken ud med fine grønne farver, og om sommeren prydes busken af et væld af klokkeformede blomster, som fuldstændig dækker de overhængende grene.

Om efteråret får buskens grønne blade en smuk rødlig farve, og om vinteren, når busken har tabt sit løv, pynter den stadig med sine stivhårede frugter.

Det er et smukt syn, når efterårets dugdråber og vinterens rimkrystaller glimter i frugternes tætte behåring.

Dronningebusk - Kolkwitzia Amabilis

Dronningebusk - Kolkwitzia AmabilisKolkwitzia amabilis er den mest kendte dronningebusk.

Under de rette vækstbetingelser kan den blive 200-300 centimeter høj og 200-300 centimeter bred. Det er en middeltvoksende busk med lange overhængende grene.

Busken har ovale mørkegrønne blade, som skifter farve i takt med efterårets kommen, hvor de får brune og gule nuancer. Fra maj til juni domineres dronningebusken af smukke rosarøde, klokkeformede blomster, der sidder tungt på buskens lange grene. Når dronningebusken blomstrer, udskiller den samtidig en uimodståelig duft.

Dronningebusken er særligt velegnet som solitær busk. Det skyldes ikke mindst dens imponerende størrelse og facon. Når den blomstrer, er den et imponerende syn, og du bør derfor plante den et sted i haven, hvor den kan nydes fra alle vinkler.

Du kan også plante dronningebusken som en del af et blandet busket. Hvis du gør det, er det blot vigtigt, at du tager højde for, hvor stor busken bliver og sørger for, at den har rigeligt med plads at vokse på.

På grund af sin størrelse egner dronningebusken sig også rigtig godt i større busketter i parker, som udelukkende består af dronningebuske.

Dronningebusken trives i det danske klima

Skønt dronningebusken oprindeligt stammer fra Kina, er det en fuldt hårdfør plante, som trives i det danske klima.

Det anbefales, at du planter dronningebusken på en solrig plet i din have – alternativt i halvskygge. Den bør dog ikke stå i skyggen af andre højere træer eller buske, da den så vil forsøge at strække grenene op mod lyset. Dermed mister den sin elegante facon.

Du kan plante din dronningebusk i almindelig havejord. Hvis jorden er udpint, kan du lave jordforbedring for at sikre busken optimale vækstbetingelser. Det bedste tidspunkt at plante dronningebusken på er i oktober eller november. Du kan også sætte den i jorden om foråret, men så skal du huske at give den rigeligt med vand.

Dronningebusken bruger en del energi på sin imponerende blomstring. Derfor kan det være en god idé at tilføre den næring ved at gøde den jævnligt.

Vidste du at Kirsebærlaurbær er en af de mest brugte planter til hæk i Danmark? Du kan læse meget mere om Kirsebærlaurbær her.

Sådan beskærer du din dronningbusk

Busken kræver ingen særlig vedligeholdelse. Tre år efter, du har plantet din dronningebusk, kan du begynde at tynde ud i busken, så den vedbliver at være ung og blomstringsvillig. Det gør du ved at fjerne nogle af buskens ældste grene.

Det er vigtigt, at du ikke beskærer de blomsterdannende grene. Er du for ivrig med hæksaksen, så du kommer til at beskære den for kraftigt, går der nemlig to sæsoner, før busken blomstrer igen.

Når du har plantet din dronningebusk, må du dog vente i op til fire år, før den begynder at blomstre. Det tager nemlig lidt tid for en nyplantet dronningebusk at rodfæste sig og rigtigt vokse til. Men tålmodighed lønner sig, og dronningebusken er bestemt værd at vente på. Det går selvfølgelig hurtigere, hvis du køber en dronningebusk som allerede har vokset i et par år.

Prisen på denne dronningebusk ligger på omkring 599 kroner per styk. Ved køb af flere dronningebuske falder prisen, og det kan derfor godt betale sig at købe flere buske på én gang.

Pink Cloud Dronningebusk - Kolkwitzia amabilis "Pink Cloud"

Pink Cloud Dronningebusk - Kolkwitzia amabilis Pink CloudKolkwitzia amabilis, ”Pink Cloud”, er en middeltvoksende, smuk dronningebusk med lange overhængende grene. Når de rette vækstbetingelser er til stede, bliver dronningebusken 200-300 centimeter høj og 200-300 centimeter bred.

Dronningebusken har fået sit navn efter sit smukke udseende. Når den blomstrer, vækker den associationer til en smuk lyserød sky. Og hvem vil ikke gerne have sådan én i sin have?

Busken har ovale mørkegrønne blade, og i maj og juni prydes den af et væld af klokkeformede rosa blomster med rødligt net, der får buskens grene til at hænge tungt mod jorden. Om efteråret får løvet smukke gule og brune nuancer.

Dronningebuskens frugter er nødder, som er dækket af børster og hår, og barken er sandfarvet og furet.

Sådan planter du Kolkwitzia amabilis "Pink Cloud"

Dronningebusken, ”Pink Cloud”, er en prydbusk, der pynter i haven på alle årstider. Selv om vinteren, hvor den har tabt sit løv, er busken stadig dekorativ, når rimkrystallerne glimter i pelsen på de behårede frugter.

Hvis du gerne vil have, at ”Pink Cloud” skal komme til sin ret, skal du plante den som solitær busk. På den måde kan du til fulde nyde det imponerende syn, når blomsterne springer ud. Hvis du har mulighed for det, bør du plante den et sted, hvor den kan beundres fra alle sider.

Du kan også plante den som en del af et busket. Husk blot, at dronningebusken bliver meget stor i omfang. Det anbefales derfor, at du giver den god plads at vokse på – 2-3 meter hele vejen rundt er ikke for meget.

Dronningebusken foretrækker at blive plantet på en solrig plet i din have, men den trives også i halvskygge. Det er en fuldt hårdfør plante, der kræver meget lidt vedligehold, og som trives i det danske klima.

Du kan sagtens plante den i almindelig havejord. Hvis jorden er udpint, er det en god idé at tilføre den eksisterende jord næring ved at lave jordforbedring. På den måde giver du busken de mest optimale vækstbetingelser fra starten.

Du kan både plante dronningebusken om efteråret og foråret. Hvis du sætter den i jorden om foråret, skal du sørge for at vande den jævnligt. Det er også en god idé at gøde dronningebusken jævnligt, så den har næring til at blomstre.

Husk at beskære din dronningebusk

Efterhånden som dronningebusken vokser sig større, bliver det nødvendigt at tynde ud i den, hvis du vil bevare dens elegante form. Det gør du ved at fjerne nogle af buskens ældste grene, som du kan kende på barken, der skaller af i store, hvide flager.

Du skal undgå at klippe i de blomsterbærende grene. Det tager op til to sæsoner, før de blomstrer igen, hvis du beskærer busken for voldsomt. Du skal ikke beskære en nyplantet dronningebusk. I stedet anbefales det at vente, til det tredje år efter du har plantet den.

Det er vigtigt, at du væbner dig med tålmodighed, når du har plantet din dronningebusk. Der går nemlig helt op til fire år, fra du har sat den i jorden, til den begynder at blomstre. Det tager nemlig tid, før de rigtigt vokser til og rodfæster sig. Til gengæld er dronningebusken værd at vente på med sit overdådige udseende og sin uimodståelige duft.

Det vil altså sige, at jo ældre busken er når du køber den, jo hurtigere blomstrer den.

Ønsker du at investere i én eller flere ”Pink Cloud” til din have, er prisen på én dronningebusk omkring 205 kroner. Da der er mængderabat ved køb af flere planter, kommer prisen ned på omkring 155 kroner, hvis du køber 25 eller flere.

Havens elegante dronning

Når en dronningebusk er vokset ordentligt til og er begyndt at blomstre, vil den betage alle med dens overdådige blomstring.

Det er i sandhed en blomsterbusk, som er mere blomstrende end andre buske og mere imponerende at se på. Samtidig forskønner den haven hele året rundt med sine smukke blomster og farvestrålende blade, hvis nuancer skifter i takt med årstidernes skifte.

En dronningebusk kræver ingen særlig pleje, hvis blot den har plads og lys. Den trives i enhver normal havejord, men den foretrækker dog næringsrig jord frem for tør og mager jord. Da den kræver en del sol for at blomstre rigt, bør du plante den på et solrigt sted i din have.

Hvis dronningebusken skal kæmpe om lyset med andre større planter i haven, vil den forsøge at strække sig opefter. Dermed mister den sin elegante, overhængende vækstform. Forsøger du at klippe den pæn igen, vil den blot reagere med grim og usund vækst. Derfor er det vigtigt, at en dronningebusk får lov til at fylde det, den skal, hvis den skal have de rette vækstbetingelser at udvikle sig i.

Her kan du se hvorfor dronningebusken bliver kaldt "the beauty bush" på engelsk

Sådan planter du en dronningebusk

Oktober og november er det bedste tidspunkt at plante en dronningebusk. Da det kan være en smule vanskeligt at få dronningebusken i gang, bør du købe en pottekultiveret baljeplante med en kraftig jordklump, da de vokser hurtigst til.

Det er også muligt at plante en dronningebusk om foråret, men så skal du sørge for at vande den godt.

Hvis dronningebusken skal indgå som en del af et blandet busket, er det vigtigt, at du tager højde for, hvor stor busken bliver. Du skal derfor sørge for, at der er god afstand til de andre buske, så dronningebusken får rigeligt med plads at vokse på – gerne 2-3 meter til alle sider.

Der er flere ting, du skal være opmærksom på, når du planter din dronningebusk:

  • Først og fremmest er det en god idé at forbedre jorden først. Særligt hvis den er leret, hård eller sandet. Det gør du ved først at fjerne alt ukrudt, hvorefter du graver jorden igennem i to spadestiks dybde. Hvis jorden eksempelvis er leret, kan du forbedre den ved at blande den med groft sand og lægge kompost øverst. Herefter vil regnorme og mikroorganismer trække komposten ned i jorden, så den bliver let og muldrig.
  • Når du har gravet et passende hul, bør du sørge for, at planten er gennemvædet med vand, inden den kommer ned i hullet, så rødderne kan suge vandet til sig. Når du graver et hul, skal det være så stort, at der er god plads til jordklumpen.
  • Placér herefter dronningebusken i hullet. Det er vigtigt, at den står i samme dybde, som da den stod i baljen. Hvis jorden går for langt op over rodhalsen, kan planten rådne.
  • Dernæst skal du komme jord i plantehullet og træde jorden til omkring planten.
  • Slut af med at vande grundigt – mindst 5-10 liter. Det sikrer, at der kommer fugt til rødderne, og at rødderne kommer i kontakt med jorden. Du kan eventuelt lave en lille vold omkring planten, så du ikke risikerer, at vandet løber væk fra planten.

4 år fra plantning til blomst

Du er sikkert spændt på at se din dronningebusk blomstre, men når du har plantet den i haven, skal du væbne dig med tålmodighed. Det kan nemlig tage fire til fem år, fra du putter frøene i jorden, til du kan forvente at nyde synet af de smukke blomster, som dronningebusken er så kendt for.

Selv hvis du køber dronningebusken som pottekultiveret baljeplante fra planteskolen, tager det altså stadig et par år, før den rodfæster sig og rigtigt vokser til.

Dronningebusken stammer fra Kina, og det er kun 50 år siden, den kom til Danmark. Alligevel trives den i det – til tider – barske danske klima. Selvom det er en sund busk, der er meget vinterhårdfør, er det en god idé at lade løvet ligge om efteråret. Det beskytter nemlig rødderne mod frost.

Spirea kan bruges både som solitær plante eller hæk. Hvis du vil vide mere om det, kan du læse vores guide til Spirea her.

Beskæring af dronningebusk

På grund af sin imponerende størrelse kræver en dronningebusk god plads. I takt med at den vokser sig større, udvikles en masse grene fra buskens basis, hvilket gør busken tæt og riset.

For at bevare buskens elegante form, er det nødvendigt at tynde kraftigt ud i den. Det gør du ved at fjerne nogle af buskens ældste grene. De ældste grene kan du kende på barken, der skaller af i store hvide flager.

Desuden skal du begrænse antallet af nye skud. På den måde sikrer du dig, at du ikke går glip af blomstringen, når du beskærer din dronningebusk. Går du voldsomt til værks og beskærer busken totalt, må du vente to sæsoner, før busken blomstrer igen.

Når du beskærer din dronningebusk, må du aldrig beskære de blomsterdannende grene. Fra snitsårene på blomsterdannende grene kommer der nemlig en mængde tætte, svage skud, hvilket giver busken et grimt udseende.

Her kan du se de største fejl ved beskæring og hvordan du undgår selv at lave dem

Vær tålmodig

Det er også vigtigt, at du ikke beskærer en dronningebusk, som du lige har plantet. Du tænker måske, at beskæring kan føre til kraftig nyvækst fra bunden, men det vil blot forsinke buskens udvikling.

I stedet skal du vente, til det tredje år efter du har plantet din dronningebusk. Herefter skal du regelmæssigt tynde ud i busken for at holde den ung og blomstringsvillig. Det anbefales, at du venter med at tynde ud i den, til dronningebusken har blomstret.

Dronningebusk – pris

Der er stor forskel på priserne på en dronningebusk, alt afhængigt af hvilken art du vælger.

I den dyre ende finder du dronningebusken Kolkwitzia amabilis, som koster omkring 599 kroner ved køb af én plante.

Til sammenligning koster dronningebusken ”Pink Cloud” kun 204,95 kroner per styk. Da der er mængderabat ved køb af flere planter, kan det godt betale sig at putte flere planter i indkøbskurven. Jo flere du køber, jo flere penge sparer du.

Gør din have mere spændende med en bjergfyr eller en dværgfyr

Det er bestemt ikke alle danskere, der finder bjergfyrren lige interessant, og man må da også bare erkende, at nåletræer ikke er for alle og enhver. Dog vil en bjergfyr uden tvivl gøre din have meget mere spændende at se på.

Du bør derfor bestemt ikke afskrive bjergfyrren med det samme, såfremt du mangler noget grønt i din have, der ikke er et frugttræ.

Der er mange forskellige sorter af bjergfyrren, og du er netop blevet præsenteret for syv forskellige. Der er ingen tvivl om, at der er tale om en unik plante, som du kan bruge på mange kreative måder.

Det er altså ikke bare et kedeligt og almindeligt nåletræ, men i stedet et træ eller en busk, der giver din have masser af personlighed på en anderledes og mere traditionel måde. Du skal dog huske på, at bjergfyrren helst skal placeres et sted, hvor den har rig adgang til solens stråler, i og med at den ikke tåler fuld skygge.