Kirsebærlaurbær – Laurbærkirsebær

Kirsebærlaurbær - LaurbærkirsebærKirsebærlaurbær er en stedsegrøn busk, og laurbærbuske anvendes ofte som hækplanter. Det skyldes især, at kirsebærlaurbær får flotte og velduftende blomster i sommerperioden. Endvidere er der tale om en smal, opretstående plante, som desuden tiltrækker fugle til haven i efteråret, hvor den står med små, sorte bær.

Klik her for at se udvalget af kirsebærlaurbær i butikken

Der er således ingen tvivl om, at en kirsebærlaurbærhæk giver masser af liv, hvorfor det er værd at overveje om en kirsebærlaurbær- hæk, busk eller plante ikke også vil pynte gevaldigt i din have.

Hvis du gerne vil have en kirsebærlaurbærhæk som "færdighæk", så kan du finde det i vores guide til færdighæk her.

Sådan kan du genkende kirsebærlaurbær

Kirsebærlaurbær kan genkendes ved, at den har meget grønne og blanke blade, og de er enten lancetformede eller elliptiske.

Planten er desuden nært beslægtet med kirsebær, hvoraf den har fået sit navn, den hedder dog rigtigt Laurbærkirsebær, men er bedre kendt i daglig tale som det omvendte.

Det skal nævnes, at du ikke kan spise bladene på kirsebærlaurbær, ligesom at du heller ikke kan spise bærrene.

Kirsebærlaurbær er et meget populært valg blandt haveejere, da den har cremefarvede blomster i sommer- og forårsmånederne, mens den har små, sorte bær i efteråret, som havens fugle nyder at spise.

Den er et smukt syn næsten hele året rundt.

Kirsebærlaurbær giver masser af liv

Ønsker du således en have, som summer af liv, hvad end det er efterår eller forår, er kirsebærlaurbær uden tvivl det helt ideelle valg for dig. Den tiltrækker nemlig masser af dyreliv, som endvidere bidrager på en positiv måde til floraen.

Endvidere er stort set alle sorter opretvoksende og hårdføre, ligesom de er meget hurtige til at vokse. Det er egenskaber, der er populære hos de fleste haveejere.

Desuden får du, hvis du vælger at bruge kirsebærlaurbær som hæk, meget ud af din have, i og med at den smalle og oprette vækst gør, at den ikke optager meget plads. Endelig skal det nævnes, at den er let at passe og kan tåle kraftig beskæring. Du kan derfor nemt beskære eller klippe den efter dine ønsker og behov.

Få en frodig have hele året rundt

Med laurbærkirsebær får du altså en frodig og smuk have hele året. Den er endvidere ideel for dig, der ikke har grønne fingre, eller som ikke gider at bruge masser af tid i haven, i og med at den kræver minimal pleje.

Der findes en lang række sorter af kirsebærlaurbær, der er velegnet som kirsebærlaurbærhæk. Du vil blive introduceret for ni af disse i denne guide, hvor du blandt andet kan få masser af information om, hvordan du bedst muligt passer og plejer kirsebærlaurbær.

Etna kirsebærlaurbær

Etna kirsebærlaurbærDen første kirsebærlaurbær, der vil blive gennemgået i guiden, er sorten Etna.

Ved køb af denne kan du vælge mellem følgende størrelser:

 • Med klump – 30 til 40 cm
 • Med klump – 40 til 50 cm
 • Med klump – 50 til 60 cm
 • Med klump – 60 til 80 cm
 • Med klump – 80 til 100 cm
 • Med klump – 80 til 100 cm – kraftig
 • Med klump – 100 til 125 cm – kraftig
 • Potte på 5 liter – 50 til 60 cm
 • Potte på 5 liter – 60 til 80 cm
 • Potte på 18 liter – 100 til 125 cm
 • Potte på 18 liter – 125 til 150 cm

Etna er en kompakt og hårdfør kirsebærlaurbær, der som regel ikke bliver mere end to meter høj samt halvanden meter bred. Det afhænger dog af de pågældende vækstforhold.

Etna egner sig særligt godt som uklippet kirsebærlaurbærhæk, og du kan genkende dens blade ved, at de er store, mørkegrønne og ovale til elliptiske. Endvidere har bladene en skinnende overflade.

Planten sætter nye skud i foråret, og de giver planten et meget dekorativt udtryk, i og med at de er kobberfarvede.

En elegant plante med skinnende blade

Generelt er Etna en meget elegant plante at se på, hvilket både skyldes skuddene og de skinnende blade.

I perioden omkring maj og juni måned får Etna hvide blomster på oprette stande, hvilket også er tilfældet med alle andre kirsebærlaurbær. Derefter får den små, sorte bær, som især havens fugle er glade for at spise.

Du bør være opmærksom på, at såfremt Etna anvendes som en klippet hæk, vil mange af blomsterknopperne blive klippet af. Det resulterer i, at du kun kan forvente en lille mængde af bær.

Derfor bør du plante Etna i din have

Der er mange gode grunde til, hvorfor du bestemt bør plante Etna i din have. Det skyldes blandt andet, at det er en sund plante, der meget sjældent rammes af hverken skadedyr eller sygdomme. Desuden kan den både anvendes som uklippet og klippet hæk.

Derudover behøver du ikke være bekymret for plantens bær, hvis du har børn, der ofte leger i haven. De smager nemlig ikke særlig godt , og man skal endvidere spise rigtig mange for, at de kan være farlige.

Endelig skal det nævnes, at du giver Etna de mest optimale forhold, hvis jorden er muldrig, og hvis det har regnet meget, må der helst ikke stå vand i lang tid ad gangen.

Priserne pr. stk. på Etna er:

 • Fra 1 stk. – 139,95 kroner
 • 10 stk. – 124,95 kroner
 • 20 stk. – 109,95 kroner
 • 100 stk. – 94,95 kroner
 • 250 stk. – 84,95 kroner
 • 500 stk. – 79,95 kroner
 • 1000 stk. – 69,95 kroner.

Otto Luyken kirsebærlaurbær

Otto Luyken kirsebærlaurbærOtto Luyken, fås i følgende størrelser:

 • Potte på fem liter – 40 til 50 cm
 • Potte på ti liter – 50 til 60 cm
 • Med klump – 50 til 60 cm

Der er her tale om en hårdfør og kompakt kirsebærlaurbær, og den egner sig særligt godt som uklippet hæk.

Det afhænger selvfølgelig af vækstforholdene, men du kan nogenlunde regne med, at den bliver cirka halvanden meter høj og halvanden meter bred.

I maj til juni måned får planten hvide blomster i oprette stande, og kort derefter vil der dukke nogle sorte, små bær op.

Præcis som førnævnte plante smager disse bær ikke særligt godt, hvorfor du ikke bør være bekymret eller nervøs, hvis der ofte er mindre børn i haven.

Der vil kun komme få bær, såfremt planten anvendes som klippet hæk.

Sund plante, der sjældent rammes af sygdom

Otto Luyken har skinnende, elliptiske og mørkegrønne blade, mens de nye skud er helt lysegrønne. Du kan generelt genkende planten ved, at den er meget elegant at se på, hvorfor den pynter godt i en have.

Endvidere er der tale om en sund plante, i og med at den sjældent rammes af enten sygdom eller af skadedyr. Du kan bruge den som solitærbusk i store og små haver, ligesom du helt selv kan vælge, om du vil bruge den som en klippet eller uklippet hæk.

Sørg for, at jorden er muldrig

Du bør sørge for, at jorden er muldrig, og det er endvidere en rigtig god idé, at du gøder jorden med organisk gødning. Det bør gøres to gange om året, og det er med til at bevare bladenes flotte farve, ligesom at det holder planten i konstant vækst.

Du bør gøde i slutningen af maj måned samt i slutningen af juni måned, og det kan være en god idé at anvende gødning til stedsegrønne planter.

Caucasica kirsebærlaurbærhæk

Caucasica kirsebærlaurbærhækCaucasica er en plante, der har god mulighed for at blive både meget bred og høj. Faktisk kan den blive helt op til tre til fire meter bred samt tre til fire meter høj.

Der er her tale om en meget kraftigtvoksende busk, der tåler meget vind og fuld sol.

Det er en hårdfør plante, hvorfor det altså er det oplagte valg for dig, der gerne vil have en stedsegrøn hæk i din have, hvor der er masser af kraftig vind, fordi der er meget åbent. Caucasica koster fra 129,95 kroner per plante.

Mørkegrønne blade med skinnende overflade

Bladene på Caucasica har en skinnende overflade, og så er de meget mørkegrønne samt elliptiske. De minder utroligt meget om de blade, du finder på ægte laurbær.

Præcis som alle andre kirsebærlaurbær får Caucasica hvide blomster i maj eller juni måned på oprette stande. Derefter får den sorte, små bær på samme måde som de førnævnte kirsebærlaurbær.

Du kan vælge denne sort i følgende størrelser:

 • Potte på 5 liter – 50 til 60 cm
 • Potte på 5 liter – 60 til 80 cm
 • Potte på 7,5 liter – 100 til 125 cm
 • Potte på 12 liter – 100 til 125 cm
 • Potte på 30 liter – 150 til 175 cm
 • Med klump – 80 til 100 cm
 • Med klump – 100 til 120 cm
 • Med klump – 125 til 150 cm
 • Med klump – 150 til 175 cm
 • Med klump – 175 til 200 cm

Sådan sikrer du en konstant vækst

Det er en meget god idé, at du husker at gøde jorden to gange om året, og her bør du anvende organisk gødning. Gødningen bør gives i slutningen af maj samt i slutningen af juni, og det er især for at sikre, at hækken bliver holdt i konstant vækst, og det er endvidere for at bevare bladenes meget flotte farve.

Det skal også nævnes, at jorden helst skal være muldrig, hvis du vil give Caucasica de mest optimale forhold for at overleve og vokse.

Endelig har du mulighed for at plante den som solitærbusk, i busketter eller kanten af et læhegn, men den egner sig uden tvivl bedst som klippet hæk.

Genolia kirsebærlaurbær

Genolia kirsebærlaurbærGenolia er en nyere og meget hårdfør kirsebærlaurbær.

Priserne er cirka:

 • Fra 1 stk. – 244,95 kroner
 • 10 stk. – 224,95 kroner
 • 100 stk. – 194,95 kroner
 • 250 stk. – 174,95 kroner
 • 500 stk. – 159,95 kroner
 • 1000 stk. – 149,95 kroner

Genolia er særligt velegnet til de steder eller områder, hvor der er meget lidt plads. Det skyldes, at den oprette vækst er i stand til at danne en smal og flot hæk, og bredden på hækken vil normalt ikke blive mere end en meter i udvokset tilstand.

For et tættere og flottere resultat kan det være en god idé at klippe planten i toppen, og det bør du gøre en gang om året.

Planten kan blive op til tre meter høj, men ved at klippe toppen kan du sagtens holde den nede.

Sådan genkender du Genolia

Du kan genkende Genolia ved, at den har et skinnende og flot løv med en grøn og frisk farve, og derudover har den som sagt en smal vækst.

Som ved de fleste andre laurbærkirsebær er der tale om en sund plante, der sjældent rammes af hverken skadedyr eller sygdom. Og som alle andre kirsebærlaurbær, får også denne sort hvide blomster i maj eller juni måned på oprette stande, hvorefter der vil dukke mindre, sorte bær op, der ikke smager særligt godt.

Det bør du gøre, hvis jorden er leret eller tung

Er jorden i din have enten meget leret eller tung, bør du anvende jordforbedring i haven, før du planter din nye Genolia. Her bør du grave en rende på cirka 40 centimeter i dybden og bredden, hvorefter du vender jorden sammen med forbedringen.

Lige efter plantningen bør du huske at vande grundigt, og så skal du huske at vande hækken regelmæssigt i det første år.

Endelig skal det nævnes, at du kan købe planten i følgende størrelser:

 • Potte på fem liter – 70 til 80 cm
 • Med klump – 80 til 100 cm
 • Med klump – 100 til 120 cm
 • Med klump – 150 til 175 cm

 

Novita laurbærkirsebær

Novita laurbærkirsebærNovita er en kompakt og hårdfør laurbærkirsebær. Du kan både bruge den som klippet og uklippet hæk, og så kan den blive op til halvanden meter bred og tre meter høj. Den kan naturligvis klippes, så den passer til dine ønsker og behov.

Du kan genkende bladene på Novita ved, at de er meget store, og så er de ovale til elliptiske. Farven på bladene er grønne og friske, mens undersiden har en lidt lysere farve.

I maj til juni måned får Novita hvide blomster på oprette stande, hvorefter sorte, små bær viser sig.

Thuja er også et populært valg som hæk. Du kan læse meget mere om Thujahæk her.

Placer planten i halvskygge

Der er ingen tvivl om, at planten trives bedst i jord, der er muldrig, og så bør du placere den i halvskygge.

Derudover skal det nævnes, at du både kan anvende den som uklippet og klippet hæk. Endvidere er den velegnet som solitærbusk grundet den kompakte vækst, og du kan både bruge den i store såvel som små haver.

Hvis du ønsker at bevare hækkens eller buskens konstante vækst samt bladenes flotte farve, bør du gøde jorden to gange om året, og det bør gøres i slutningen af maj måned samt i slutningen af juni måned.

Novita koster fra 129,95 kroner per plante, og du kan vælge den i følgende størrelser:

 • Potte på 5 liter – 60 til 80 cm
 • Potte på 5 liter – 80 til 100 cm
 • Potte på 12 liter – 100 til 125 cm
 • Potte på 18 liter – 125 til 150 cm
 • Med klump – 80 til 100 cm
 • Med klump – 100 til 120 cm
 • Med klump – 125 til 150 cm
 • Med klump – 125 til 150 cm – kraftig

Herbergii laurbærkirsebær

Herbergii laurbærkirsebærHerbergii trives uden tvivl mest optimalt, hvis du placerer den i halvskygge og i muldrig jord.

Dens blade er elliptiske og mørkegrønne, og i maj eller juni måned får den cremehvide blomster på oprette stande, der dufter rigtig godt. Derefter kommer der små, sorte bær, som havens fugle godt kan lide at spise.

Herbergii kan både anvendes som uklippet og klippet hæk, og derudover bliver den som regel 150 centimeter i bredden samt op til tre meter høj.

Den bruges mest i beplantninger, der er opretvoksende, og så skal det nævnes, at den er middelvoksende. Husk at gøde med organisk gødning to gange årligt.

Prisen på Herbergii er:

 • Fra 1 stk. – 184,95 kroner
 • 10 stk. – 169,95 kroner
 • 100 stk. – 149,95 kroner
 • 250 stk. – 134,95 kroner
 • 500 stk. – 124,95 kroner
 • 1000 stk. – 114,95 kroner

For at bevare hækkens konstante vækst samt bladenes flotte farve kan det være en god idé at gøde med organisk gødning to gange årligt. Derudover skal det nævnes, at såfremt jorden i din have er enten meget tung eller leret, kan du med fordel vende jordforbedring i jorden, inden du planter busken.

Det er desuden en god idé at vande meget grundigt umiddelbart efter, i og med at det fjerner samtlige luftlommer i jorden. Det bevirker også til, at rødderne har bedre mulighed for at komme i kontakt med jorden.

Du har mulighed for at købe Herbergii i følgende størrelser:

 • Med klump – 60 til 80 cm
 • Med klump – 80 til 100 cm
 • Med klump – 100 til 120 cm
 • Med klump – 150 til 175 cm
 • Potte på 12 liter – 80 til 100 cm

Mano laurbærkirsebærbusk

Mano laurbærkirsebærbuskDen næste kirsebærlaurbærsort hedder Mano, og priserne på denne starter ved:

 • Fra 1 stk. – 649,00 kroner
 • 5 stk. – 599,00 kroner
 • 25 stk. – 475,00 kroner.

Der er her tale om en plante, der ofte bliver op til 300 centimeter i bredden samt 300 centimeter i højden. Endvidere anvendes den som regel i beplantninger, der er opretvoksende, og så er det en middelvoksende plante.

Mano trives uden tvivl bedst i enten halvskygge eller i fuld sol, og i det danske klima er det en hårdfør plante. Den har brug for gødning i ny og næ, og du kan genkende bladene ved, at de er elliptiske og mørkegrønne.

Omkring maj måned blomstrer denne kirsebærlaurbær.

Du har mulighed for at købe Mano i størrelsen:

 • Med klump – 80 til 100 cm

Iøjnefaldende og vinterhårdfør hæk

Der er mange haveejere, der vælger at plante denne kirsebærlaurbærsort, i og med at den har en kompakt vækst, og derudover er den vinterhårdfør. Det gør, at den er særligt egnet som hækplante, og den kan anvendes til hække, der er helt op til 150 centimeter.

Derudover er de ovale blade ganske enkelt en fryd, og bladskuddene om foråret har en rød glød, hvilket gør, at hækken bliver iøjnefaldende. Efter blomstringsperioden får hækken bær i en mørkviolet farve, der tiltrækker masser af fugle.

Caucasica laurbærkirsebær prydbusk

Caucasica laurbærkirsebærbuskHer er Caucasica igen, men denne gang som prydbusk, i stedet for hæk. Du kan blandt andet genkende den på dens elliptiske og mørkegrønne blade. Under normale forhold bliver planten omkring 150 centimeter i bredden samt 300 centimeter i højden.

Der er her tale om en kirsebærlaurbær, der er middelvoksende, og såfremt du ønsker at give den de bedste forhold, bør du placere den i sol eller halvskygge. Det skal desuden nævnes, at den er velegnet til opretvoksende beplantninger.

Du kan købe den i følgende størrelser:

 • Potte på 12 liter – 100 til 125 cm
 • Potte på 18 liter – 125 til 150 cm
 • Potte på 35 liter – 200 til 225 cm

Plante med behov for gødning i ny og næ

Omkring maj måned får Caucasica hvide blomster, der som regel vil være cirka en til fem centimeter i størrelsen. Planten er ydermere hårdfør, og så skal det nævnes, at den har behov for gødning med jævne mellemrum.

Du bør endvidere være opmærksom på, at det i flere butikker og forretninger er muligt at købe denne kirsebærlaurbær som en pakkeløsning, hvor krukkejord følger med.

Prisen på Caucasica starter ved:

 • Fra 1 stk. – 499,00 kroner
 • 5 stk. – 475,00 kroner
 • 10 stk. – 449,00 kroner
 • 25 stk. – 375,00 kroner.

Minikirsebærlaurbær - Opstammet

Minikirsebærlaurbær - OpstammetDen sidste kirsebærlaurbær i denne gennemgang af forskellige sorter, er en minikirsebærlaurbær, som også kaldes for Gajo.

Der er her tale om en plante med flotte, grønne blade, og så får den hvide blomster om foråret – det vil typisk være omkring maj måned.

Den kræver en middel jordbund, og den vokser mest optimalt i fuld sol eller halvskygge.

Ved køb af denne minikirsebærlaurbær har du mulighed for at vælge følgende størrelser:

 • Opstammet og 60 cm– 7,5 liter potte – 2 års krone
 • Opstammet og 90 cm– 7,5 liter potte – 2 års krone.

Dekorativ kirsebærlaurbær med smalle blade

Denne plante er uden tvivl det oplagte valg for dig, der leder efter en dekorativ kirsebærlaurbær til din have, der har smalle og mørkegrønne blade samt små, sorte bær. Endvidere får den smukke og duftende blomster om foråret, hvilket uden tvivl vil pynte i din have.

Derudover skal det nævnes, at den er ekstremt hårdfør, hvilket gør den særligt velegnet til både haver og parker. Planten bliver som regel en meter i bredden samt to meter i højden, og så vokser den i almindelig havejord.

Sådan kan du få succes med din kirsebærlaurbær

Du er nu blevet præsenteret for ni forskellige kirsebærlaurbær, så du forhåbentlig er meget klogere på, hvilken sort der passer bedst til din have samt dine behov. Men hvordan får man succes med sin kirsebærlaurbærhæk?

Som tidligere nævnt er de lette at passe, i og med at det er en robust plante. Endvidere vækster de fleste opad, hvilket betyder, at de hverken har brug for at blive beskåret eller klippet særligt meget.

Bliver det dog nødvendigt at beskære eller klippe din kirsebærlaurbærhæk, bør det gøres med en beskæresaks, og så får du det mest optimale resultat ved at gøre det senest i september måned.

Som nævnt tidligere, så hedder den faktisk ikke kirsebærlaurbær. Dens rigtige navn er laurbærkirsebær, men den er i daglig tale mere kendt som det første. Du kan læse endnu mere om den her.

Vidste du at Rødel træet er et elletræ i Birke familien? Du kan læse meget mere om Rødel her.

Hold planten fri for både ukrudt og græs

Hvis du ønsker at skabe de mest optimale forhold for din kirsebærlaurbær, bør du sørge for, at den er fri for både ukrudt og græs. På den måde slipper planten nemlig for konstant at skulle konkurrere om vandet og næringen, der er i jorden.

Der er tilmed mange, der vælger at lægge barkflis, da det vil holde din kirsebærlaurbærhæk helt fri for ukrudt. Her skal du blot sørge for, at flisen ligger i et tykt lag på cirka otte til ti centimeter.

En anden tilgang til problemet er, at bruge dyr til at holde ukrudtet nede. Det kan du læse mere om på Bolius.dk. Er det naboens ukrudt der vokser igennem din kirsebærlaurbærhæk, så kan du læse, hvad du kan gøre ved det her.

Endvidere skal det nævnes, at en kirsebærlaurbær har rigtig godt af gødning både i foråret og efteråret. Her kan du med fordel vælge en gødning, der er særligt velegnet til hække, eller du kan vælge en organisk gødning.

Sådan planter du din kirsebærlaurbærhæk

En kirsebærlaurbærhæk er simpel og let at plante, hvorfor det bestemt ikke er noget, der bør bekymre dig synderligt. Ikke desto mindre får du her et par gode råd, når det kommer til plantning af en kirsebærlaurbær.

Først og fremmest skal du starte med at placere en snor det sted, hvor du gerne vil plante din nye hæk. Det er uden tvivl med til at gøre arbejdet en smule mere simpelt for dig. Såfremt du kender størrelsen på hækplanternes potter, kan du med fordel vælge at grave renden i forvejen.

Her er det en god idé, at du graver en smule dybere end selve potten, og du bør desuden huske at løsne jorden i bunden. Oplever du, at jorden enten er leret eller meget tung, kan du vælge at tilføje grus. På den måde kan vandet nemlig lettere trænge væk.

Her kan du se hvordan man planter med "klump"

Vær grundig, når planterne skal sættes langs renden

Næste skridt er at gå i gang med at sætte planterne langs renden, og her bør du sørge for at være grundig. Det er nemlig vigtigt, at samtlige planter placeres korrekt. Der er ingen tvivl om, at selve plantningen vil blive meget lettere, hvis I er to om arbejdet.

På den måde kan den ene løbende rette til og holde planten, mens den anden sørger for at fylde jord omkring rødderne. Når det er overstået, skal du huske at træde jorden rigtig godt til. Det er for at sikre, at jorden pakker sig godt om plantens rødder.

Afslut med at vande planterne grundigt

Når du er færdig med ovenstående arbejde, skal du slutte af med en grundig vanding. Her bør du i hvert fald give mellem 15 og 30 liter per meter, der skal således en rigtig god mængde vand til. På den måde kan jorden trække sig bedre sammen om hver enkelt plante.

Det kan være nødvendigt at sætte pæle op, særligt hvis der er hård vind i det område, hvor planterne står, eller hvis de er over en meter høje. Du kan også bruge en snor, såfremt du finder det mere overskueligt.

På den måde giver du planterne den rette støtte, indtil de kan klare sig selv. Er der tale om mindre planter, kan du med fordel anvende en bambuspind.