Bjergfyr & Dværgfyr
Hvis du ønsker at finde bjergfyrren ude i naturen, skal du til Jylland, da de er at finde i klitter og på heden. Det er særligt i klitplantager som Hvidbjerg, Oksbøl og Nystrup, at bjergfyr er udbredt.
Den stammer fra Centraleuropa, og det var først helt tilbage i sidste del af 1700-tallet, at bjergfyr blev indført herhjemme i Danmark.
Bjergfyrren tåler vind, hårdt vejr og er generelt meget nøjsom.
Klik her for at se udvalget af dværg- og bjergfyr i butikken
Du kan læse meget mere om bjergfyr og dværgfyr i den følgende guide.
Dronningebusken hedder også Kolkwitzia amabilis, men på engelsk bliver den kaldt "The beauty bush" og det er ikke uden grund. Du kan læse meget mere om Kolkwitzia amabilis her.
Bjergfyr & Dværgfyr i denne guide
Sådan kan du genkende bjergfyr - Pinus Mugo
Du kan genkende en bjergfyr, som også hedder Pinus Mugo, ved, at den som regel ses som et flerstammet træ eller en busk. Såfremt den ses som et træ, er stammerne typisk krogede og har grålig bark.
Når bjergfyrren er et træ, kaldes den for en fransk bjergfyr. Endvidere vil træet sjældent blive meget mere end ti meter højt.
Nøjagtigt ligesom skovfyrren har bjergfyrren i hvert eneste nålebundt to nåle. Disse nåle er forholdsvis stive og grønne af udseende.
Bjergfyr har 2 forskellige blomster
På bjergfyrren er der to forskellige typer af blomster, henholdsvis hunblomsterne og hanblomsterne.
Hunblomsterne varierer i farven mellem violet og grøn, mens hanblomsterne er mere gullige. Du kan se forskellen på billedet.
Der sidder mange blomster på grenene, hvilket giver bjergfyrren et særligt udseende.
Endvidere har bjergfyrren også kogler. Skællene på koglerne har et brunt og blankt skjold.
Hvad er dværgfyr?
En særlig type bjergfyr er en dværgfyr eller pinus mugo var mughus, som den også kaldes. Den bruges især som bunddække, eller hvis man gerne vil skabe læ i sommerhusområder. Det skyldes, at dværgfyren er vindfør, og at den er i stand til at gro i dårlig jord.
Du kan genkende dværgfyr på den glatte bark, som senere bliver gråbrun. Endvidere kan knopperne blive op til seks centimeter lange, og de er brune med overtræk af harpiks.
Dværgfyr er især velegnet som hegn eller uklippet hæk. Her anbefales det, at du planter to til fire planter per meter. Du kan også anvende dværgfyr som bunddække, og her bør du plante fire til syv planter per kvadratmeter. Endelig er der mange, der anvender dværgfyr som vinterdække i haven eller som klippegrønt.
Den smukke bjergfyr kommer dog også i mange andre forskellige sorter og varianter, og disse vil nu blive gennemgået.
Pinus mugo bjergfyr
Denne bjergfyr kan genkendes ved, at den har blade, der er mørkegrønne og formet som nåle.
Som regel bliver Pinus mugo mellem 120 og 150 centimeter bred og 200 centimeter høj, hvorfor denne plante ligeledes er oplagt til den mindre have.
Derudover skal det nævnes, at det er en middelvoksende plante, og den bør altid bør placeres enten i sol eller halvskygge – ellers vil den simpelthen ikke holde særligt længe, hvilket bestemt må siges at være en skam.
Pinus mugo er særligt velegnet til beplantninger, der er kugleformede, og planten har brug for gødning med jævne mellemrum.
Under almindelige danske forhold er den hårdfør. I visse forretninger og butikker er det muligt at købe Pinus mugo som en pakkeløsning. I en sådan løsning får du foruden Pinus mugo også hønsegødning og jordforbedring.
På den måde kan du lettere få skabt de helt rette og optimale forhold til din nye Pinus mugo, der dermed også vil leve i længere tid.
Du kan købe Pinus mugo som barrods, 3 års og i 10 til 20 centimeter.
Priserne ligger på omkring:
- Fra 25 stk. – 13,95 kroner
- 100 stk. 12,95 kroner
- 250 stk. – 10,95 kroner.
Du bør være særligt opmærksom på, at Pinus mugo er en sæsonvare. Det vil altså sige, at den kun leveres inden for en given periode. Denne periode vil som regel være fra uge 42 til uge 24.
Humpy dværgfyr
Den næste variant af bjergfyr, der vil blive gennemgået, er en Humpy, som er en dværgfyr. Humpy bliver normalt mellem 60 til 90 centimeter bred samt 30 til 50 centimeter høj.
Den anvendes ofte i tuedannende beplantninger, og det skal desuden nævnes, at den er langsomt voksende.
Denne type dværgfyr trives uden tvivl mest optimalt i halvskygge eller i sol, og der er her tale om en meget hårdfør plante.
Humpy har behov for gødning i ny og næ, og dens blade er formet som nåle og er i en mørkegrøn farve.
Du kan købe dværgfyr i en potte på ti liter og med en diameter på 30 til 40 centimeter.
Priserne på dværgfyr er:
- Fra 1 stk. – 799 kroner
- 10 stk. – 749 kroner
- 25 stk. – 699 kroner
- 50 stk. – 599 kroner.
Du genkender altså denne dværgfyr ved, at den er kugleformet og meget langsom til at vokse. Endvidere er der tale om en type fyr, der er yderst kompakt og tæt.
Du kan plante en dværgfyr i let eller porøst havejord, og det kan være en fordel at plante den i et surbundsbed.
Endelig skal det nævnes, at bjergfyrren er meget vindfør, og at mange for eksempel bruger Humpy dværgfyr til julebinderi.
Ophir dværgfyr
Denne bjergfyr er en "Ophir", som også er en dværgfyr.
Den har du mulighed for at købe i en potte på 45 liter. Dværgfyren har en diameter på 70 til 80 centimeter når du modtager den.
Priserne på Ophir er:
- Fra 1 stk. – 2.399 kroner
- 10 stk. – 2.299 kroner
- 25 stk. – 2.199 kroner
- 50 stk. – 1.799 kroner.
Denne type dværgfyr bliver som regel ikke mere end 30 til 50 centimeter høj, hvorfor den altså passer perfekt til den lidt mindre have. Ofte ser det en smule malplaceret ud med en stor bjergfyr, hvis man har en lille have, men det er ikke tilfældet med en dværgfyr.
Endvidere kan du regne med, at den bliver omkring 90 til 120 centimeter i bredden. Der er her tale om en yderst hårdfør plante, som trives mest optimalt i enten halvskygge eller i sol. Det skal du således huske på, når du skal vælge det perfekte sted i din have til din nye Ophir.
Derudover skal det nævnes, at den har behov for gødning i ny og næ, og at du kan genkende planten ved, at den har nåleformede og grønne blade.
Endelig anvendes Ophir som regel i beplantninger, der er tuedannende, og der er tale om en middelvoksende plante.
Benjamin dværgfyr
Den næste type er igen en dværg bjergfyr der bliver kaldt Benjamin. På billedet i en opstammet version, men den fås også som "normal".
Den kan du købe i følgende størrelser:
- Opstammet, 40 centimeter med potte
- Fem liters potte, 20 til 25 centimeter.
Når du har fået fat i en Benjamin dværgfyr, kan du regne med, at den bliver 60 til 90 centimeter i bredden, og at den bliver mellem 50 til 100 centimeter i højden.
Den bruges som regel i beplantninger, som er meget tætte og kompakte, og derudover er der også tale om en plante, der vokser langsomt.
Benjamin trives uden tvivl mest optimalt, hvis den står i enten halvskygge eller sol, hvilket du derfor bør være særligt opmærksom på. I det danske klima er det en hårdfør plante, og derudover har den brug for gødning med jævne mellemrum.
Du kan kende bladene på, at de er nåleformede og helt grønne.
Er du interesseret i at købe denne type bjergfyr til din have, kan du nogenlunde regne med, at styk priserne vil ligge på omkring:
- Fra 1 stk. – 1.099 kroner
- 10 stk. – 999 kroner
- 25 stk. – 949 kroner
- 50 stk. – 799 kroner.
Leder du således efter en dværgfyr, som er meget langsomtvoksende og hårdfør, er Benjamin et godt valg. Der er nemlig tale om en dværgfyr, der er flot opstammet, og som har en kugleformet vækst.
Pinus mugo Bonsai bjergfyr
Der findes mange forskellige arter og sorter, når det kommer til en bjergfyr. Denne bjergfyr er en Bonsai udgave.
Der er her tale om en busk eller et flerstammet træ, der kan blive helt op til seks meter i højden. Det vil altså sige, at den ikke er velegnet til en mindre have. Hvis træet gror tæt ved kysten, kan det dog ikke blive mere end en til to meter i højden.
Pinus mugo af denne art kan genkendes på sine nåle, der er mørkegrønne, og derudover trives planten bedst i sol eller halvskygge.
Er du interesseret i at plante Pinus mugo Bonsai derhjemme i din egen baghave, bør du plante den i helt almindelig havejord eller let jord.
Det skal desuden nævnes, at der er tale om en meget hårdfør plante, og at den er velegnet som hæk. Det anbefales, at du anvender to planter per meter i hegn, sommerhusområder eller randplantninger.
Ønsker du en stedsegrøn og sund fyr på din grund, er Pinus mugo uden tvivl et rigtig godt valg. Den er især oplagt at plante på en grund med et nyt sommerhus.
Endelig skal det nævnes, at den har behov for gødning med jævne mellemrum, og at det er en hårdfør plante, som kan vælges i størrelsen bonsai, 80 til 100 centimeter og i en 180 liters potte.
Gulnålet bjergfyr - Columbo
Den næstsidste plante, som du vil blive introduceret for i denne liste over forskellige sorter af bjergfyrren, er en gulnålet bjergfyr.
Den har du mulighed for at købe i en pote på 110 liter og i 100 til 120 centimeter.
Bjergfyrren har behov for gødning i ny og næ, og nålene kan du genkende ved, at de er nåleformede og grønne.
Der er her tale om en plante, som er hårdfør, og derudover trives den mest optimalt i enten halvskygge eller sol. Plantes den i skygge, vil den ikke kunne overleve særligt længe, hvilket vil være en skam.
Ofte bruges Columbo bjergfyr i beplantninger, der er pyramideformede, og så er den middelvoksende.
Endelig kan du regne med, at Columbo som regel bliver mellem 120 og 150 centimeter i bredden samt mellem 100 og 200 centimeter i højden. Det betyder, at den er oplagt til en mindre have, og hvis du ønsker noget andet end bare de helt klassiske frugttræer.
Med Columbo bjergfyr kan du få et mere traditionelt og dansk udtryk i din have, hvilket er meget populært netop nu.
Picobello dværg bjergfyr
Picobello er endnu en dværgfyr på denne liste over forskellige sorter. Den bliver som regel ikke mere end 60 til 80 centimeter i både højde og bredde, hvorfor der altså er tale om en mindre og kompakt bjergfyr, som passer perfekt til selv den mindste have.
Du bør placere Picobello i enten halvskygge eller sol, da den således får de mest optimale forhold for at overleve, og så skal det nævnes, at den vokser i veldrænet og fugtig havejord.
Picobello er især velegnet til stenbede eller kirkegårde, og der er tale om en stedsegrøn haveplante, som vokser meget langsomt.
Du kan vælge den i følgende størrelser:
- Potte på 12 liter, 30 til 40 cm
- Potte på 20 liter, 30 til 40 cm
Er du på udkig efter en mindre bjergfyr, er Picobello uden tvivl et rigtig godt bud. Det gælder især, hvis du har et stenbed i din have, som du har lyst til at gøre noget særligt ud af.
Du skal blot huske at placere den i sol eller som minimum i halvskygge, og så skal du sørge for, at jorden i din have er veldrænet og fugtig.
En bjergfyr tilføjer noget traditionelt til din have
Det er sådan i dag, at buske og planter importeres til Danmark fra en lang række lande. Det betyder, at det simpelthen ikke længere er noget særligt, at man har plantearter fra eksotiske lande.
I stedet begynder flere og flere haveejere at gå efter det mere traditionelle og velkendte, når de indretter haven. Det er netop her, at bjergfyr og dværgfyr kommer ind i billedet. En bjergfyr er nemlig det oplagte valg, hvis du gerne vil tilføje noget helt traditionelt til lige netop din have.
I rigtig mange år er en lang række træer og planter fra Danmark gang på gang blevet valgt fra af danskerne til fordel for eksotiske træer og planter, da de umiddelbart synes mere specielle.
Ved at investere i bjergfyr kan du være med til at vende denne tendens, så det pludselig er de danske plantearter, der er særlige og unikke. Det er da også i dag meget normalt at dyrke bjergfyr i sin have.
Du skal dog være opmærksom på, at bjergfyrren har en begrænset levetid i mange danske haver, eftersom den ganske enkelt trives mere optimalt på den jyske vestkyst. Men med lidt kærlighed kan en bjergfyr stadig holde i meget lang tid, ligemeget hvor i landet du bor.
I denne video kan du se hvordan man kan beskære Pinus Mugo
Find både mindre og større udgaver af bjergfyr
Som tidligere nævnt er det særligt på vestkysten samt de jyske heder, at du kan finde bjergfyrren. Her vil den typisk stå som enten en mindre eller større knold i et terræn, der ellers er karakteriseret ved at være meget fladt.
Det er altså i disse omgivelser, at denne nålebusk især vokser frem og så endda helt uberørt af mennesket. Når bjergfyrren ikke bliver holdt nede, har den mulighed for at blive hele 15 meter høj, hvilket ganske enkelt må siges at være imponerende. Endvidere kan den blive meget bredere sammenlignet med andre buskplanter.
Det skal dog nævnes, at størrelsesforholdene på en bjergfyr varierer, alt efter hvilken art eller sort der er tale om. Der findes altså både mindre og større udgaver af bjergfyrren, alt efter hvad du foretrækker.
Det kan hurtigt komme til at virke meget malplaceret, såfremt du vælger en stor bjergfyr til din egen lille have derhjemme, og i så fald bør du uden tvivl vælge en dværg bjergfyr.
Savner du en flot grøn græsplæne? Har du overvejet rullegræs, så du slipper for ventetiden? Du kan se meget mere om rullegræs her.
Hvad kan bjergfyr anvendes til?
Bjergfyrren anvendes især som fyringsflis, og det skyldes, at træet indeholder meget harpiks, og at det endvidere har en række gode egenskaber. Man bruger i mindre grad bjergfyrren som pyntegrønt.
I klitter, der er særligt udsatte, kan det hænde, at det kun er bjergfyrren, der kan gro. Den spreder sig særligt på heder, og det er i en meget kraftig grad.
Hvis man ikke bekæmper bjergfyrren, vil klitområder og heder blive til skove. Denne bekæmpelse sker dog manuelt, hvorfor den er meget dyr. Dog har EU finansieret et stort projekt langs den vestjyske kyst, som blandt andet har til formål at bekæmpe bjergfyr.
Brug bjergfyrrens hårde kogler til dekorationer
Der er rigtig mange danskere, der vælger at pryde deres baghaver med en lang række forskellige frugttræer. En bjergfyr har ikke frugter, men den har brune og hårde kogler. De har et meget karakteristisk udseende, hvilket blandt andet skyldes, at de er formet som kegler, der gør dem meget anvendelige.
Der er mange danskere, som benytter bjergfyrrens kogler til kreative dekorationer. Endvidere har du mulighed for at bruge koglerne som foder til egern, der kommer forbi din have.
Det handler somme tider om at handle en smule anderledes og ikke kun gøre det, naboen gør. Det er kedeligt kun at have frugttræer i haven. Vælg i stedet at plante en bjergfyr eller en dværgfyr, så du foruden frugter også har dekorative kogler i din have, som du kan bruge til forskellige formål.
Vælg det danske udtryk frem for det eksotiske
Ønsker du en buskplante med et særligt udseende, er bjergfyrren uden tvivl et oplagt valg til din have. Det skyldes især de lange grannåle, der vokser fra træets mange grene. Det er ikke noget, man ser hos de helt almindelige nåletræer, og det er særligt dette, der giver planten dens meget danske udtryk frem for det mere eksotiske.
Ved køb af en bjergfyr kan det være meget svært at lokalisere selve stammen på træet. Det skyldes, at fyrren er sammensat af en lang række grene, og af den årsag bliver den kaldt for det flerstammede nåletræ.
Det er dog ikke kun kogler, som bjergfyrren bærer på. Den har nemlig også flere skud i en lysebrun farve, der giver fyrren et helt andet og spændende udtryk i blomstringsperioden.
Thuja fås i mange udgaver, f.eks kæmpethuja, som kan blive helt op til 30 meter højt. Du kan læse meget mere om Thuja her.
Gør din have mere spændende med en bjergfyr eller en dværgfyr
Det er bestemt ikke alle danskere, der finder bjergfyrren lige interessant, og man må da også bare erkende, at nåletræer ikke er for alle og enhver. Dog vil en bjergfyr uden tvivl gøre din have meget mere spændende at se på.
Du bør derfor bestemt ikke afskrive bjergfyrren med det samme, såfremt du mangler noget grønt i din have, der ikke er et frugttræ.
Der er mange forskellige sorter af bjergfyrren, og du er netop blevet præsenteret for syv forskellige. Der er ingen tvivl om, at der er tale om en unik plante, som du kan bruge på mange kreative måder.
Det er altså ikke bare et kedeligt og almindeligt nåletræ, men i stedet et træ eller en busk, der giver din have masser af personlighed på en anderledes og mere traditionel måde. Du skal dog huske på, at bjergfyrren helst skal placeres et sted, hvor den har rig adgang til solens stråler, i og med at den ikke tåler fuld skygge.