Dværgsyren – 3 forskellige minisyrener

Palibin dværgsyrenDværgsyrenen er en del af syrenfamilien, som er kendt for sine flotte, farverige blomster og liflige duft. Planten er mindre end den almindelige syren, og derfor egner den sig godt til små haver eller som pynt på terrassen eller altanen. Den er også kendt som minisyren.

Bortset fra dens mindre skikkelse er dværgsyrenen stort set identisk med den almindelige syren.

Klik her for at se udvalget af dværgsyrener i butikken

Syrenerne i miniformat findes i flere forskellige arter og varianter. Du kan blandt andet få en opstammet dværgsyren, dværgsyren som busk og dværgsyren i krukke.

Prisen for en dværgsyren afhænger af arten, og hvilken variant du vælger.

I denne artikel får du viden om de smukke små syrener og de forskellige arter.

Hvis du også vil have en flot prydbusk, som i modsætning til Dværgsyrener, kan blive rigtig stor, så kan du tage et kig på Kejserbusken, der også hedder Viburnum Bodnantense.

Dværgsyren er en prydplante

Ligesom den almindelige syren er dværgsyrenen en prydplante. Hos dværgsyrenen er det dens smukke og farverige blomster, der drager og betager i enhver have eller park. Du kan få glæde af blomsterne fra juni måned, hvor farverige og velduftende blomster skyder frem fra grenene i tætsiddende buketter.

Fra forårsperioden har dværgsyrenen mørkegrønne og ægformede blade, som den smider igen til efteråret, når blomstringen er slut. De tætte buketter og forskellige farvenuancer er anderledes i deres udtryk end resten af havens blomster.

Derfor er dværgsyrenen et oplagt supplement til resten af de blomster, du har i din have.

Palibin dværgsyren

Palibin dværgsyrenPalibin er en af de mindste arter inden for dværgsyrener. Den bliver omkring 100 cm høj og 90 til 120 cm bred. Den vokser i middeltempo og kræver gødning i ny og næ. Man ser den ofte i kompakte beplantninger.

Ligesom almindelige syrener trives den bedst i fuld sol eller halvskygge og kan tåle både vind og frost.

Blomsterne er omkring fire til syv centimeter og har en violet farve, men bladene er mørkegrønne og æggeformede. Den blomstrer fra maj til juni.

De violette blomster er ikke så almindelige i de danske haver, så en Palibin dværgsyren vil give et særpræget og unikt udtryk i din have.

Du kan få Palibin i følgende størrelser og varianter:

  • 5 liters potte
  • 100 til 120 centimeter med klump
  • 60 centimeter, 5 liters potte, opstammet og med 2 års krone
  • 100 centimeter, 10 liters potte, opstammet og med 2 års krone
  • 120 centimeter, 7,5 liters potte, opstammet og med 2 års krone
  • 120 centimeter med potte, opstammet.

Pris for Palibin

En Palibin er en af de lavere dværgsyrener. Derfor ligger prisen ikke i den høje ende – dog kommer det selvfølgelig an på den variant, du vælger.

En Palibin, som ikke er opstammet, er generelt billigere. Her ligger prisen på lidt over 200 kroner pr stk for en fem liters potte.

En opstammet Palibin på 60 centimeter i en fem liters potte koster lidt over 300 kroner pr stk.

Ofte kan du få mængderabat ved at købe flere planter på én gang.

Sådan passer du en Palibin

Som alle andre minisyrener er en Palibin nem at passe. Det eneste, du skal gøre, er at placere den et sted, hvor den kan få fuld sol, og så skal du give den en moderat mængde gødning. Palibin kan holde til lidt af hvert og kan derfor sagtens trives i det danske klima.

Du skal kun beskære planten, hvis du synes, at den trænger. Det er vigtigt, at du bevarer en god del af grenene, hvis du vil sikre, at den får blomster igen året efter. Syrener blomstrer nemlig på skuddene fra sommeren året inden. Det vil altså sige, at en ny gren, der kommer i år, først bærer blomster året efter.

Superba dværgsyren

Superba dværgsyrenSuperba er en af de højere dværgsyrener. Den bliver omkring 100 til 200 cm høj og 120 til 150 cm bred. Den vokser langsomt og er især velegnet i beplantninger, der vokser opad.

Planten har det bedst i sol eller halvskygge og kræver gødning i ny og næ. Ligesom andre dværgsyrener er den hårdfør og kan holde til både vind og kulde.

Den blomstrer fra juli til september, og blomsterne har en rosarød farve og en dejlig duft. De rosarøde blomster er cirka en til fem centimeter store, og bladene er mørkegrønne og æggeformede.

Du kan få Superba i disse størrelser og varianter:

  • 180 centimeter, 15 liters potte, opstammet
  • 100 til 125 centimeter, 12 liters potte
  • 100 til 120 centimeter med klump
  • 150 til 175 centimeter, 35 liters potte
  • 120 centimeter, 7,5 liters potte, opstammet og med 2 års krone.

Pris for Superba

En dværgsyren af arten Superba er lidt dyrere end en Palibin. Generelt er det billigst at købe en variant, der ikke er opstammet.

En 12 liters potte med en Superba på 100 til 125 centimeter koster cirka 600 kroner per styk.

En opstammet Superba på 180 centimeter med 15 liters potte koster omkring 1000 kroner per styk.

Du kan ofte spare penge ved at købe flere planter på én gang.

Sådan passer du en Superba

Vi har igen at gøre med en plante, som er nem at passe. Hvis du bare sørger for at placere den med adgang til fuld sol og giver den en moderat mængde gødning, er der garanti for en flot plante. Den kan tilpasse sig alle typer jord og er ligesom sine andre syrensøskende en hårdfør plante. Derfor kan den klare sig i vind og kolde vintre.

Da en Superba kan blive ret høj, kan det være nødvendigt at beskære den, hvis den ikke skal give for meget skygge. Dog vokser planten langsomt, så der går højst sandsynligt en rum tid, før du skal tage stilling til, om du vil beskære den.

Husk at bevare en god portion af grenene, for syrener blomstrer på skuddene fra sommeren inden.

José dværgsyren

José dværgsyrenDen sidste art, vi vil gennemgå, er dværgsyrenen José. Det er en løvfældende dværgsyren i mellemstørrelse, som bliver op til halvanden meter høj.

Den blomstrer i juni måned med små rosaviolette blomster, som sidder på lange stande, der er omkring 12 centimeter. Her adskiller den sig altså fra Palibin og Superba, hvor blomsterne sidder tættere sammen i buketter.

José fås i følgende størrelser og varianter:

  • 60 centimeter, 7,5 liters potte, opstammet og med 2 års krone
  • 180 centimeter, 15 liters potte, opstammet.

Pris for José

En dværgsyren af arten José har en pris, der ligger i mellemklassen.

En opstammet José på 60 centimeter i en 7,5 liters potte koster lidt over 400 kroner.

En opstammet José på 180 centimeter i en 15 liters potte koster lidt over 1000 kroner.

Der er ofte gode rabatter at hente, hvis du køber flere planter på én gang.

Sådan passer du José

Ligesom sine andre dværgsøskende elsker en José at stå i fuld sol. Den kan vokse i ganske almindelig havejord og kræver ikke den store pasning. En moderat mængde gødning en gang imellem kan være en god idé.

Det er en hårdfør plante, som snildt kan klare sig i det danske vejr, som ofte byder på vind og kolde vintre.

Du kan beskære den, hvis du synes, at den vokser for vildt. Her skal du blot huske, at der skal være en god del grene tilbage. Syrener blomstrer nemlig på skuddene fra sommeren inden. Hvis du vil sikre dig blomster året efter, skal du derfor lade nogle grene være.

Syrener i miniformat

Dværgsyrenen adskiller sig som nævnt fra den almindelige syren ved at være mindre i størrelsen. De små syrener vokser nemlig langsommere end de almindelige. De findes i størrelser fra under en meter i højde og op til to meter.

De største bliver altså over to meter høje, mens de mindste dværgsyrener forbliver under en meter – selv efter mange år. Dværgsyrener bliver op til halvanden meter brede. På grund af deres små størrelse egner dværgsyrener sig især godt til mindre haver og bede eller som pynt i krukker på terrassen.

Dværgsyren som busk eller opstammet dværgsyren

Du kan både få de små syrener som buske og som små træer. En dværgsyren som busk er især oplagt til havens hjørner, hvor den giver liv og skaber blikfang. Hvis du vælger en opstammet dværgsyren, får du ekstra fokus på grund af den flotte blomsterkrone, mens en dværgsyren som busk giver fylde helt nede ved jorden.

Prisen for en opstammet dværgsyren er typisk højere end for en busk, men det kommer an på den enkelte art.

Vidste du at prydbusken Spirea er en af de mest brugte planter til hæk i Danmark. Du kan læse meget mere om Spirea som hæk her.

Dværgsyren i krukke

På grund af den begrænsede størrelse kan du plante dværgsyrener i en krukke, som kan pynte på terrassen eller altanen. Det kan du både gøre med buske og træer, men især de lavere dværgsyrener ser flotte ud i krukker.

Du skal bare sørge for, at der er dræn i bunden af krukken, da dværgsyrenen ikke kan lide at få “våde fødder”. Prisen for en dværgsyren i krukke eller potte er som regel lavere end prisen for de opstammede træer.

Minisyrener er nemme og hårdføre

Fordi dværgsyrenen er mindre i størrelse, er den nem at vedligeholde. Du behøver ikke frygte, at de vokser ustyrligt, og du kan nemt holde dem nede.

Ligesom almindelige syrener er dværgsyrener hårdføre og kan tåle både vind, kulde og kraftig sol. Faktisk elsker de små syrener at stå i direkte sollys. Derfor skal du også være opmærksom på, at det påvirker blomstringen, hvis de står i skygge. De fleste dværgsyrener kan dog godt tåle at stå i halvskygge, så længe de stadig får noget sol.

Sådan planter du dværgsyrener

Vi har fået slået fast, at dværgsyrener kræver en god portion sollys. Derfor skal du først og fremmest finde et sted i haven eller på terrassen, hvor du er sikker på, at de kan få fuld sollys. De kan godt tåle at stå i halvskygge, men jo mere sol de får, jo bedre betingelser har de for at blomstre.

Det er bedst at plante din dværgsyren om efteråret, men du kan også godt gøre det om foråret.

Der er ikke krav til kvaliteten af jorden – dværgsyrener kan leve i jordtyper lige fra lerjord, sandjord til helt almindelig havejord. De bryder sig dog ikke om for meget fugt. Hvis du har et meget vådt område i haven, som ligger lavt, er det nok ikke lige der, du skal plante din syren.

Hvis du vil plante din dværgsyren i krukke, skal det være en krukke med hul i bunden, så vandet kan løbe fra. De små syrener kan nemlig ikke lide at få “våde fødder”.

Ud over at dværgsyrener skal have adgang til sollys og ikke stå alt for fugtigt, er der altså ikke de store krav til hverken jordtype eller placering.

Sådan beskærer du dværgsyrener

Som vi har været inde på, vil det som regel ikke være nødvendigt at beskære dværgsyrener, fordi de ikke udfolder sig vildt, og de fleste arter vokser i et middeltempo eller langsomt. Hvis du alligevel synes, at de fylder for meget eller bliver for ranglede, kan du dog sagtens beskære dem. Hvis du har en opstammet dværgsyren, kan det for eksempel være, at du synes, at kronen bliver for voldsom.

Det er ikke svært at beskære en dværgsyren – der er blot nogle få ting, du skal huske på. Det er bedst at beskære dværgsyrener lige efter blomstringsperioden. På den måde sikrer du dem bedst mod angreb fra svampe, og det giver planten de bedste betingelser for at blomstre året efter.

Du skal altid skære ind til en sidegren og aldrig klippe mere af end højst nødvendigt. Det vigtigste er, at du ikke klipper for mange grene af.

Som vi også har nævnt længere oppe i artiklen, blomstrer syrener på skuddene fra sidste sommer. Det vil altså sige, at den gren, der kommer i år, først vil bære blomster året efter. Hvis du klipper for mange af de nye grene, vil du få næsten ingen blomster få året efter. Derfor er det også en god idé kun at beskære din dværgsyren cirka hvert andet år. Det er bedst at fjerne grene, der sidder næsten helt nede ved jorden, for så er der hele tiden friske skud.

Se her hvordan du kan beskære dværgsyrener

Hvilken dværgsyren skal jeg vælge?

De tre arter, som vi har gennemgået, minder på mange punkter om hinanden. De er alle nemme at passe, hårdføre og kræver meget sollys for at vokse optimalt.

De er forskellige, når det gælder størrelse, farve på blomsterne og blomstringsperiode. Derfor får du her en opsummering af de tre arter.

Palibin dværgsyren

  • Den mindste af de nævnte arter.
  • Bliver omkring 100 centimeter høj og 90 til 120 centimeter bred.
  • Vokser i et middeltempo.
  • Kræver gødning i ny og næ.
  • Blomstrer i juni.
  • Har violette blomster, som er fire til syv centimeter.
  • Er god til kompakte beplantninger.
  • Er på grund af den begrænsede højde velegnet til potte eller krukke på terrassen.

Superba dværgsyren

  • Bliver 100 til 200 centimeter høj og 120 til 150 centimeter bred. En Superba kan derfor nå op på en størrelse, der er tæt på en almindelig syren.
  • Vokser langsomt.
  • Kræver gødning i ny og næ.
  • Blomstrer fra juli til september. Hvis du vil nyde blomsterne i længere tid, er en Superba derfor et godt valg.
  • Har rosarøde blomster, som er en til fem centimeter store.
  • Kan virke stor i en lille have – især hvis den er opstammet, fordi kronen kan virke voldsom på et træ af denne højde.
  • Er på grund af den høje stamme velegnet til havens bede.

José dværgsyren

  • Er mellemhøj og bliver op til halvanden meter.
  • Er løvfældende.
  • Blomstrer i juni måned.
  • Har rosaviolette blomster, som sidder på cirka 12 centimeter lange stande.
  • Fungerer på grund af størrelsen som en god mellemting mellem en almindelig syren og en dværgsyren. Den er ikke helt lille, men når heller ikke op på samme højde som en Superba.

Derfor skal du anskaffe dig en dværgsyren

Hvis du ikke er blevet overbevist om, hvor fantastiske de små syrener er, får du her en gennemgang af, hvorfor du fluks skal investere i minisyrener.

For det første er de små syrener en fryd for øjet med deres smukke blomsterbuketter i fine sommerfarver.

For det andet dufter blomsterne himmelsk. Der er ikke tale om en bitter lugt, men om en dejlig sød duft, som samtidig er frisk.

For det tredje er dværgsyrener perfekte til små haver eller til dig, der ikke orker at bruge oceaner af tid på at vedligeholde og passe dine planter.

Dværgsyrener passer stort set sig selv. Så længe du placerer dem med adgang til fuld sollys og giver dem en moderat mængde gødning en gang imellem, er der garanti for, at du får flotte planter, som vil høste mange blikke. Faktisk kan du med dværgsyrener nemt få en blomsterpark, som ligner en professionel have.

Du behøver altså ikke at være indehaver af grønne fingre for at få succes med en dværgsyren.

Desuden er dværgsyrener aldeles hårdføre og kan sagtens holde til det danske klima med blæst og kulde. Du behøver derfor ikke at bekymre dig om, hvorvidt de nu også står flot efter en hård vinter. Det gør de med garanti.

Deres begrænsede størrelse betyder også, at du ikke skal frygte for, at de vokser for vildt eller giver for meget skygge i haven. Hvis de vokser mere, end du bryder dig om, kan du nemt beskære dem, men det er som udgangspunkt ikke noget, du behøver.

Kort fortalt skal du se at få fingrene i dværgsyrener, fordi de:

  • Egner sig godt til små haver.
  • Fungerer perfekt i potte eller krukke.
  • Hverken vokser vildt eller giver for meget skygge.
  • Er nemme at holde og utroligt hårdføre.
  • Dufter fantastisk.
  • Giver liv og æstetik til haven, terrassen eller altanen.

Syrenfamiliens historie

De små syrener er som nævnt i familie med de almindelige syrener. Bortset fra størrelsen er de stort set identiske med de store syrener.

Den almindelige syren har hjemme på Balkan og i Asien. I Danmark blev syrenen indført i 1800-tallet. Først blev den brugt som læhegn og senere hen som en prydplante.

Syrener findes i dag overalt i Danmark som haveplante eller hegnsplante. Den almindelige syren bliver op til seks meter høj, mens en dværgsyren højst kommer op på cirka to meter.

Syrenfamilien er i familie med oliventræerne, og der findes cirka 25 syrenarter. Arterne findes enten som løvfældende buske eller som små træer.

Alle syrener er hårdføre og kan holde til blæst, tørre perioder og kolde vintre. Desuden elsker de sol, mens skygge reducerer blomstringen.

Små fugle kan godt lide at bo i syrener, dog primært de almindelige syrener, fordi grenene har en perfekt vinkel til en fuglerede. Det er også almindeligt, at rådyr spiser rodskuddene, og på den måde beskærer de grenene for dig.

I Danmark bruger man i dag syrener som prydplanter, der giver et smukt udtryk i haver og parker. Traditionelt set har man brugt syrener til at fremstille fine møbler og kunsthåndværk.

Syrengrene har også været brugt som brænde til komfur i stedet for tjørn. Syrener var et bedre alternativ, fordi man ikke stak sig på dem, og fordi syrener brænder bedre på grund af deres store indhold af olie.

Trænger hækken til at blive skiftet ud? Kirsebærlaurbær er en af de mest populære hække herhjemme. Du kan læse mere om Kirsebærlaurbær her.

Du kan spise syrener eller bruge dem som pynt

Syrener tjener ikke kun ét formål. Vidste du for eksempel, at man kan spise syrenens blomster? Det gælder også dværgsyrener.

Du kan bruge de flotte blomster som pynt på en kartoffelsalat eller oven på desserter. De rødlige og lilla farvetoner giver et særpræget og smukt udtryk. Du kan også lave saft eller snaps af dem.

Hvis du vil lave en syrensaft, kan du finde forskellige opskrifter på nettet. Den generelle fremgangsmåde er at plukke en god portion syrener, som du klipper bladene af.

Derefter putter du blomsterne i en skål og overhælder dem med kogende vand sammen med lidt citronsaft og sukker. Dernæst skal saften trække nogle dage i køleskabet – typisk fire til fem dage.

Når saften har trukket, putter du den i rengjorte flasker. Så har du en smagfuld saft med den fineste farve og duft. Hvis du synes, at smagen bliver for kraftig, kan du blande saften op med danskvand, som giver en friskhed til saften.

De flotte blomster pynter også indenfor, hvor du kan anrette dem i nydelige buketter. Du skal blot snitte spidserne af grenene og slå grenens spids i stykker. Derefter sætter du syrenerne i varmt vand.

Alternativt kan du:

  • Klippe syrenerne om morgenen og sætte dem i vand bagefter.
  • Skære mindst fem centimeter af stilkene, mens syrenerne står i vand. På den måde undgår du luftlommer, som forhindrer, at der kommer vand til syrenerne.

Der er altså mange gode grunde til at anskaffe sig en dværgsyren. Den største grund må siges at være, at de er smukke og velduftende, men samtidig utroligt nemme at holde, fordi de ikke fylder og breder sig på samme måde som almindelige syrener.

Med dværgsyrener kan du nemt forvandle din have til en blomsterpark. Har du ikke en have, er de små syrener også velegnede i krukker eller potter på altanen eller terrassen.