Spireahæk – Spireabusk

Spireahæk - Spirea buskSpirea er en fællesbetegnelse for en gruppe af blomstrende hække og buske. Du kan finde Spireaer i mange forskellige sorter, som adskiller sig fra hinanden i forhold til blandt andet størrelse og hårdførhed.

Fælles for dem er, at de har små, grønne blade og smukke blomster i rosa, rød eller hvid, som blomstrer fra april til maj.

Klik her for at se udvalget af spirea i butikken

Generelt er Spirea en robust prydbusk, der også bliver brugt til hæk, som er nem at holde, og egner sig perfekt til det danske klima.

Spireahæk

Spirea er velegnet som hækplante, og der er nok kun få haver i Danmark, hvor en Spireahæk ikke vil pynte gevaldigt. Med sine smukke og overdådige blomster gør en Spireahæk enhver have flot.

Den egner sig bedst som uklippet hæk på grund af sine overhængende grene, der domineres af et væld af blomster.

Flere af planterne har stedsegrønne blade, men du kan også finde Spireaer med smukke blade i orangerøde og gule nuancer, som uden tvivl vil stå i farvestrålende kontrast til havens øvrige grønne bevoksning.

Der findes et væld af forskellige sorter, der alle kan fungere som hækplanter. Hvis du går efter en mindre stringent busk, som både fugle, bier og sommerfugle vil trives i, er den overdådigt blomstrende Spireahæk et oplagt valg.

Hvis du vil have en Spirea som færdighæk, kan du finde det i vores guide til færdighæk her.

Spirea som busk

Du kan også plante din Spirea i blomsterbedet eller lade den indgå i et busket med flere forskellige blomsterbuske.

Hvis du gerne vil fremme blomstringen, er det vigtigt, at du husker at klippe busken, umiddelbart efter at den har blomstret. Enkelte af sorterne kan dog også bruges som klippet hæk, hvis du foretrækker det. Som eksempel kan nævnes sorten Vanhouttei, hvis grene er mere robuste end de andre sorter.

Spirea trives generelt bedst på en solrig plet i haven, men du kan også plante den i halvskygge. De fleste sorter vokser fint i almindelig havejord, men det anbefales, at du blander den eksisterende jord med plantemuld for at give din Spirea de bedste vækstbetingelser fra starten.

Vanhouttei Spirea(Bedste valg til Spireahæk)

Vanhouttei Spirea (Bedste valg til Spireahæk)Vanhouttei kaldes også buketspirea. Det er en middelvoksende plante og en af de mest populære hække. Det skyldes ikke mindst, at grenene på denne Spirea er mere robuste og derfor også mere vindstærke end de andre sorter, hvorfor den især anvendes til hækbeplantning.

Den får overhængende grene, og under de rette vækstbetingelser bliver den omkring 200 centimeter høj og 90 til 120 centimeter bred. Et godt valg, hvis du er blevet forelsket i tanken om en Spireahæk.

Busken har grønne, ovale blade, og fra maj til juni prydes den af hvide blomsterskærme, der bliver 1 til 5 centimeter store.

Du kan både bruge denne spirea som uklippet og klippet hæk, solitær, i grupper eller busketter. Den er også velegnet i læhegn og vildtplantninger.

Vanhouttei trives bedst i sol eller halvskygge.

Derfor er den det bedste valg som Spireahæk

Du kan plante den i alle former for jord, men det er en god idé at gøde den jævnligt i løbet af sommeren. Desuden bør du vande den, så rødderne ikke tørrer ud. Når det er sagt, så er det en hårdfør plante, der trives godt i det danske klima.

Ønsker du at bruge denne Spirea som hæk, anbefales det, at du planter to til tre styk per meter.

Hvis du foretrækker en tætklippet hæk, kan den, som en af de eneste, godt tåle at blive kraftigt beskåret, uden at den mister sit flotte udseende. Vælger du at klippe hækken, før den har blomstret, skal du blot være opmærksom på, at du snyder dig selv for det imponerende syn af hækkens overdådige blomstring.

135 til 180 kroner per styk er prisen for denne hækplante. Da den dyreste pris er ved køb af én plante, kan du spare penge ved at købe flere. Prisen falder nemlig, i takt med at du fylder indkøbskurven op.

Little Princess Spirea

Spirea busk Little PrincessLittle Princess er en mellemhøj, løvfældende busk, der bliver en halv meter høj og 0,9 til 1,2 meter bred. Den smukke busk har grønne blade og små, rosarøde blomsterskærme, der blomstrer fra juli til september.

Little Princess er en middelvoksende busk. Den er hårdfør og egner sig perfekt som uklippet busk i din have. Den bliver den også brugt mange steder i det offentlige rum – blandt andet i parker og på skrænter. Busken er meget kompakt, hvilket gør det vanskeligt for ukrudt at trives under busken. Derfor fungerer Little Princess rigtig godt som bunddække.

Det anbefales, at du planter fem buske per kvadratmeter, hvis du ønsker at bruge denne Spirea som hækplante.

Little Princess trives bedst i sol eller halvskygge.

Det anbefales, at du planter den i almindelig havejord. Er jorden dårlig eller udpint, er det en god idé at blande jordforbedring i den eksisterende havejord, så busken får de bedste vækstbetingelser fra starten.

Du bør også gøde busken jævnligt i løbet af sommeren. Desuden er det vigtigt at vande den de første par år. Særligt om sommeren samt i de perioder i løbet af året, hvor det ikke regner så meget.

Denne Spirea findes i et prisleje fra omkring 55 til 75 kroner, hvor den dyreste pris er ved køb af én plante. Jo flere planter du køber, des billigere bliver de pr. stk.

Anthony Waterer Spirea

Anthony Waterer Spirea buskAnthony Waterer er en tæt, halvkugleformet busk med grønne, ovalformede blade.

Det er en løvfældende busk, og den bliver cirka en meter høj og en meter bred. Den trives bedst i sol eller halvskygge, og fra juli til september får busken røde blomsterskærme.

Sorten fungerer bedst som uklippet hæk. Den er hårdfør, og den egner sig derfor godt til haver og parker. Du kan også vælge at bruge denne Spirea som bunddække eller som beplantning på skråninger, da plantens dækkeevne er rigtig god.

Ønsker du at bruge denne Spirea som hæk, anbefales det, at du planter to til tre buske per meter. Du kan sagtens plante den i almindelig havejord – gerne tilsat jordforbedring – hvilket giver busken de rette vækstbetingelser.

Da Spirea er en barrodsplante, skal du være påpasselig med, at rødderne ikke tørrer ud, inden de kommer i jorden. Desuden skal du vande den jævnligt det første år, særligt i tørre perioder.

Prisen på Anthony Waterer ligger på omkring 47 kroner til 80 kroner pr stk. Prisen afhænger af, hvor mange planter du køber. Den dyreste pris er ved køb af en plante, hvorefter prisen falder, jo flere planter du køber.

Goldflame Spirea

Goldflame SpireaGoldflame er en sort, der udmærker sig ved sit flotte farvespil. Det er en middelvoksende opret busk, der trives bedst i sol eller halvskygge. Den er mellemstor og bliver cirka en meter høj og en meter bred.

Med sin imponerende farvepalette pynter Goldflame i enhver have. Busken har flotte orangerøde blade, der i løbet af sommeren bliver gule med røde spidser, og om efteråret skifter de farve til rød. I juni og juli dekoreres busken med smukke blomsterskærme i en rosa farve.

Denne løvfældende spirea er særligt velegnet som prydbusk eller uklippet hæk.

Den skal plantes i almindelig havejord, som gødes med plantemuld for at sikre busken de bedste vækstbetingelser fra starten.

Da spirea er en barrodsplante, skal du passe på, at rødderne ikke tørrer ud, inden du får planterne i jorden. Desuden skal du sørge for at vande jorden godt – særligt i sommerhalvåret, hvor der kan være tørre perioder uden regn.

Prisen på denne busk ligger på omkring 48 til 75 kroner per styk. 75 kroner er prisen på én enkelt plante, hvorefter prisen falder, jo flere planter du køber.

Genpei Spirea

Genpei SpireaGenpei er en hårdfør busk, der egner sig bedst som uklippet hæk eller fladebeplantning i haver og parker. Den er middelvoksende, opret og bliver kun omkring 70 centimeter høj. Dermed er den en lavtvoksende art af Spirea. Det er altså ikke den du skal vælge, hvis du vil have en høj Spireahæk.

Genpei har lysegrønne, ovalformede blade. Det er en smuk busk, der adskiller sig fra de øvrige sorter ved at have både hvide og rosarøde blomsterskærme, som pryder busken fra juli til september.

Busken plantes i veldrænet havejord, og den trives både i sol og halvskygge. Det er en god idé at blande plantemuld i den eksisterende jord, så du sikrer dig, at din Spirea får en masse næring, når den kommer i jorden. Desuden er det vigtigt, at du husker at vande jævnligt det første år – særligt i tørre perioder, så rødderne ikke tørrer ud.

Hvis du beskærer den, når vinteren har sluppet sit tag, får den mulighed for at skyde igen året efter.

Prisen på en Genpei ligger på omkring 65 til 85 kroner. Det er dyrest at købe én plante. Jo flere planter du køber, jo billigere bliver din Spirea.

Golden Princess Spirea

Golden Princess Spirea buskGolden Princess har ovalformede, gyldne blade, der får den smukkeste røde farve om efteråret. Busken dekoreres af små, lyserøde blomsterskærme, der blomstrer i perioden fra juli til september.

Busken er 50 til 100 centimeter høj og 90 til 120 centimeter bred, og den egner sig perfekt som uklippet hæk i haver og parker.

Det anbefales, at du planter denne Spirea på en solrig plads i haven. Alternativt halvskygge.

Den trives bedst i velkultiveret jord. Det vil altså sige, at når du planter din Spirea, bør du blande plantemuld i den eksisterende jord, så du tilfører jorden en masse næring. Dermed giver du planten de bedste vækstbetingelser, når du sætter den i jorden.

Desuden anbefales det, at du gøder busken jævnligt i løbet af sommeren og vander den, så rødderne ikke tørrer ud.

Prisen på en Golden Princess Spirea ligger på omkring 55 til 75 kroner per styk, hvor den dyreste pris er ved køb af én plante. Derefter falder prisen, hvis du køber flere planter.

Firelight Spirea

Firelight SpireaFirelight er en løvfældende busk, der bliver omkring en meter bred og en meter høj. Det er en kompakt busk med stive oprette grene.

Med sit utrolig smukke farvespil pynter busken i enhver have. De ovalformede blade er orangerøde, når de springer ud, hvorefter de langsomt skifter farve og bliver mere grøngule. Når efteråret melder sin ankomst, bliver bladene lysende røde. Fra juni til juli prydes busken desuden af rosa blomsterskærme.

Denne spirea er velegnet som uklippet hæk eller prydbusk. Den fungerer også fint som bunddække.

Busken skal plantes i almindelig god havejord. Det vil sige næringsrig jord. Det er derfor en god idé at blande gødet muld i jorden, når du planter din hæk. Dermed sørger du for, at planten får masser af næring at vokse af.

Du skal også huske at vande hyppigt det første år – særligt i sommermånederne, hvor der er risiko for meget tørre perioder.

Prisen er ca 42 til 65 kroner per styk for denne busk, hvor den dyreste pris er ved køb af én plante. Jo flere du køber, jo billigere får du din Spirea.

Albiflora Spirea

Spirea busk AlbifloraAlbiflora er navnet på denne smukke Spirea, som bliver 60 til 80 centimeter høj. Det er en løvfældende busk med oprette og rødlige grene, der til sidst bliver stribede. Den har aflange blade med savtakket rand, og i månederne juni og juli blomstrer busken med hvide blomster, som bierne elsker at boltre sig i. Om efteråret får buskens grønne blade gule nuancer.

Denne busk fungerer bedst som uklippet hæk eller prydbusk. Hvis du klipper den, når den har blomstret, bevarer du dens form, og du sikrer dig, at den blomstrer året efter.

Busken trives bedst i sol, men kan også vokse i halvskygge.

Den skal plantes i god og næringsrig plantejord. Hvis jorden er en smule udpint, bør du blande den med plantemuld for at give planten de bedste vækstbetingelser.

Da Spirea er en barrodsplante, skal du være opmærksom på, at rødderne ikke tørrer ud, inden du får dem i jorden. Desuden skal du sørge for at vande dem hyppigt – særligt i løbet af sommeren, hvor der kan være lange perioder uden regn.

Prisen på denne Spirea ligger på omkring 54,95 til 74,95 kroner per styk. Prisen afhænger af, hvor mange planter du køber. Den dyreste pris er altså ved køb af én plante. Køber du flere, vil prisen falde, i takt med at du fylder indkøbskurven op.

Magic Carpet Spirea

Spirea busk Magic CarpetMagic Carpet er en middelvoksende plante, der bliver 100 til 200 centimeter høj og 60 til 90 centimeter bred. Højden gør den til et populært valg som Spireahæk.

Den løvfældende busk har grønne, savtakkede blade med rødgule spidser, og fra juli til september dekoreres busken med de smukkeste rosarøde blomster, der bliver en til fem centimeter store. Om efteråret bliver bladene skinnende røde.

Den smukke busk egner sig godt som et dekorativt element i haven, og den fungerer både som uklippet hæk og prydbusk. Du kan også bruge den som bunddække.

Planten trives bedst i sol eller halvskygge og er en vinterhårdfør plante, der er velegnet til det danske klima.

Du kan plante den i de fleste jordtyper. Eftersom Spirea er en barrodsplante, er det vigtigt, at du ikke lader den ligge og tørre i solen, mens du graver. Du risikerer nemlig, at rødderne tørrer ud. Når planterne er i jorden, skal du huske at vande jævnligt det første år – især om sommeren, hvor det ikke regner så meget.

Magic Carpet ligger i et prisleje på omkring 125 til 165 kroner. Den er altså ikke helt billig, sammenlignet med mange af de andre Spireaplanter, men den bliver også højere end de fleste, hvilket, som sagt, gør den velegnet til brug som hæk.

Du sparer penge ved at købe flere planter på én gang, og den dyreste pris er ved køb af én plante. Derefter falder stykprisen, jo flere planter du køber.

Tor Gold Spirea

Tor Gold Spirea buskDenne spireabusk bliver omkring 100 centimeter høj og 90 til 120 centimeter bred. Det er en lav, tæt busk, som prydes af grønne, elliptiske blade, der bliver lysende orangegule om efteråret. Fra juli får busken hvide blomsterskærme, der typisk er seks til ni centimeter store.

Tor Gold er velegnet i opretvoksende beplantninger, og den kan både bruges i haver og parker.

Det anbefales, at du planter denne Spirea et solrigt sted i din have, alternativt i halvskygge. Den trives bedst i næringsrig jord. Derfor er det en god idé at blande plantemuld i den eksisterende jord – særligt hvis den er udpint. På den måde er du sikker på, at du giver den de bedste vækstbetingelser.

Busken er hårdfør og egner sig godt til det danske klima. Det er en plante, der er let at holde, så længe du blot sørger for at vande den jævnligt det første år.

Hvis busken bliver for stor, kan du klippe den, når den har blomstret. På den måde sikrer du dig, at den blomstrer igen næste år.

Prisen på en Tor Gold ligger på omkring 125 til 165 kroner per styk. Da prisen afhænger af, hvor mange planter du køber, er den dyreste pris ved køb af én plante.

Snowmound Spirea

Spirea busk SnowmoundSnowmound bliver omkring 100 til 200 centimeter høj og 90 til 120 centimeter bred. Det er en mellemhøj og løvfældende busk med overhængende grene.

Den har grønne blade, og i juni får busken et væld af hvide blomster, der sidder i skærme. Fordelen ved denne Spirea er, at løvet bliver siddende længe på busken om efteråret. Den er særligt velegnet som uklippet hæk samt i bede og busketter i haver og parker.

Hvis du vil give din Spirea de bedste vækstbetingelser, skal du plante den et solrigt sted i din have – alternativt i halvskygge. Det er en hårdfør plante, der egner sig godt til det danske klima. Faktisk er denne sort kendetegnet ved at være mere hårdfør og skyggetålende end de øvrige sorter.

Den trives i almindelig havejord. For at sikre din Snowmound de bedste vækstbetingelser, bør du jordforbedre, når du planter den. Det gør du ved at blande plantemuld i den eksisterende jord. Da Spirea er en barrodsplante, skal du vande busken jævnligt det første år, så rødderne ikke tørrer ud, ligesom du bør give den gødning flere gange i løbet af sommeren.

Du kan finde denne Spirea til en pris på omkring 135 til 180 kroner per styk, hvor den dyreste pris ved køb af ét styk. Derefter falder prisen proportionelt med antallet af planter, du køber.

Billardii Spirea

Billardii SpireaBillardii er en middelvoksende og løvfældende busk, der bliver omkring 150 til 200 centimeter høj og 90 til 120 centimeter bred.

Denne Spirea har grønne blade, og i perioden fra juni til september får den fine rosarøde blomster. Når efteråret nærmer sig, får bladene en gul farve, der lyser op i haven.

Med sine rosarøde blomster er den særdeles velegnet som uklippet hæk, og den kan også bruges på skråninger samt i busketter i haver og parker.

Når du planter din Spirea, bør du finde et solrigt sted i din have, hvor den kan stå. Hvis det ikke er muligt, kan den også stå i halvskygge. Det er en hårdfør plante, som trives godt i det danske klima.

Når du planter din Spirea, er det en god idé at give den eksisterende jord næring ved at blande den med plantemuld. Desuden bør du gøde den jævnligt for at give den de bedste vækstbetingelser, ligesom den skal vandes regelmæssigt, det første år efter at du har plantet den.

Stykprisen for en Billardii er 180 kroner. Da der er mængderabat ved køb af flere planter, kan stykprisen komme helt ned på 135 kroner.

Spirea som hæk

Spirea som hækEn Spireahæk kan både fungere som klippet og uklippet hæk. Nogle personer vil dog mene, at en Spireahæk ikke er den mest velegnede, hvis du ønsker en klippet hæk, der fungerer som skel.

Det skyldes, at den har en overhængende vækst, og selvom du klipper den, vil den forsøge at genskabe den måde at vokse på.

Klipper du din Spireahæk, går du også glip af de smukke blomster, der pryder hækken i maj og juni.

Vælger du at plante en Spireahæk, der skal klippes, er sorten Vanhouttei særligt velegnet som klippet hæk. Den kendes også under navnet buketspirea. En buketspireahæk bliver typisk to meter høj og omkring en meter bred.

Det er en hårdfør plante, der trives bedst i sol eller halvskygge, og den passer godt til det danske klima.

På Fyens.dk kan du læse en artikel de kalder "vejen til den perfekte hæk". Der kan du finde flere gode råd til din nye hæk.

Plantning af Spireahæk

Spirea er en barrodsplante. Det betyder, at de leveres uden jordklump, og deres rødder er derfor meget udsatte. Det er derfor vigtigt, at du sørger for, at rødderne ikke udsættes for sollys eller tørrer ud.

Når du skal plante din Spireahæk, er det bedst at gøre det, når det regner. På den måde holder rødderne sig våde, mens de venter på at komme ned i jorden. Hvis der ikke er udsigt til regn, kan du også plante hækken på en skyet dag. I så fald er det en god idé at beskytte rødderne med en plastiksæk, så de ikke tørrer ud, mens de venter på at komme i jorden.

Da Spirea er en løvfældende barrodsplante, anbefales det, at du planter den i perioden fra november til april. I dette tidsrum hviler planterne. Du kan derfor sætte dem i jorden hele vinteren, medmindre jorden er så hård af frost, at du ikke kan grave i den.

Selvom det kan virke oplagt at give Spireahækken gødning, når du planter den, bør du ikke gøre det. Du risikerer nemlig at brænde rødderne af, da de ikke kan tåle så kraftig næring. I stedet er det en god idé at blande plantemuld i den eksisterende jord.

På den måde jordforbedrer du, hvilket giver rødderne gode vækstbetingelser. Desuden skal du huske at give rødderne rigeligt med vand, når du har sat hækken i jorden. Faktisk bør du vande hækken i tørre perioder det første år efter plantning – og særligt i sommerhalvåret, hvor der kan være langt mellem regnbygerne.

Hvis du er i gang med at give haven den helt store tur, så skal du måske overveje om et Rødel træ ikke også vil tage sig godt ud i din have. Du kan læse meget mere om Rødel træer her.

Vær 2 til at plante din Spireahæk

Det er en god idé at alliere dig med din ægtefælle eller en god ven, når du skal plante din Spireahæk.

Start med at spænde en snor ud, hvor du ønsker, at hækken skal stå. På den måde sikrer du dig, at hækplanterne kommer til at stå lige. Dernæst graver du en lang rende, der er så dyb, at rødderne ikke bøjes.

Nu skal du sætte Spireahækken i jorden. Her får du brug for din hjælper. Mens en af jer holder planten, fylder den anden jord på. Sørg for, at planterne kommer til at stå i samme dybde, som de gjorde på planteskolen.

Du risikerer nemlig, at planterne rådner, hvis jorden er mere end en til to centimeter over rodhalsen, hvilket er overgangen mellem stammen og rødderne. Til sidst fylder du jord i plantehullet. Når du har rettet planterne op, så de står lige og er nogenlunde høje, tramper du godt på jorden med foden, så der skabes kontakt mellem rødder og jord.

Klipning og beskæring af Spirea

Hvornår en Spirea skal klippes, afhænger af hvilken sort du har. Generelt må man formode, at blomstrende hække er plantet for blomsternes skyld. Derfor bør man ikke klippe Spirea, før den har blomstret. På den måde sikrer du dig, at den får mulighed for at danne blomsterknopper til næste år.

Klipning af Spireahæk afhænger dog i høj grad af, hvilken hæk du gerne vil have. Foretrækker du en lineær hæk, kan du følge det gamle haveråd og klippe den før sankthans, hvilket typisk vil være, før den blomstrer. Ønsker du derimod en smuk og let hæk med masser af blomster, som fuglene kan gemme deres unger i, skal du vente på, at hækken blomstrer, før du klipper den.

Hvis du klipper din hæk ofte, kan du også risikere, at den bliver bar ved jorden. Sker det, anbefales det, at du klipper de tykkeste grene helt ned, så grenene kun er fem centimeter over jorden. Det skal du gøre i januar eller februar.

Dernæst skal du klippe hækken i siderne, som du normalt ville gøre, når du klipper hæk. Det skal du gøre før løvspring, hvilket er i april. Og før sankthans klipper du hækken som normalt. På den måde får hækken lys og plads til at sætte skud nede ved jorden, hvilket på sigt vil gøre hækken mere tæt.

Ligesom man kan købe færdighække, så kan man også købe rullegræs. Rullegræs gør det virkelig nemt at anlægge ny græsplæne. Du kan læse meget mere om rullegræs her.

Spirea hækplanter pris

Du kan finde Spireaer i mange forskellige prisklasser. Alt afhængigt af hvilken sort du ønsker, kan du finde priser fra 64,95 og op til 179,95 kroner per styk. Da der er mængderabat ved køb af de fleste sorter, kan det godt betale sig at købe flere planter, da stykprisen falder, i takt med at du fylder indkøbskurven op.

Er du ude efter en Spireahæk, så er der mange penge at spare, ved at købe online og få mængderabat. Jo flere planter du køber, des billigere bliver de. Priserne falder helt op til 40% ved bestilling af flere på en gang.

Det vil altså sige, at hvis du vil købe planterne for, at lave en Spireahæk, så kan det betale sig at købe dem alle på en gang, i stedet for at købe dem lidt ad gangen. Det gælder altså om, at du er forbedredt, og har målt op til hvor mange du skal bruge, hvis du vil spare penge på dit køb.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvornår skal jeg plante min Spireahæk?

Spireahække plantes typiskvis fra midt september til omkring midten af maj. Når du modtager din Spireahæk, så skal den plantes indenfor det nærmeste døgn.

Hvorfor købe en Spireahæk?

Der er flere fordele ved at købe en Spireahæk, fremfor så mange andre hække. En Spireahæk er utrolig hårdfør, og det kan være nyttigt herhjemme, da vejret normalt godt kan være hårde ved andre type hække. Desuden er Spireahække en af de billige typer af hække, og derfor kan der være mange penge at spare.

Hvornår springer min Spireahæk ud?

Spireahække springer ud u foråret. Det sker typiskvis i april eller maj måned. Spireahække blomstrer i forskellige farver, afhængig af sort. De kan springe ud i rød, hvid eller rosa.