Rullegræs – Godt og billigt rullegræs fra Prodana

RullegræsStår du med et ønske om en øjeblikkeligt smuk og grøn græsplæne, og har du ikke tiden til at vente flere uger på, at de små strå begynder at spire? Så er rullegræs, også ofte kaldet for færdiggræs, den ideelle løsning for dig.

I denne artikel vil vi forsøge svare på alle de spørgsmål, som ofte er forbundet med rullegræs, og trin for trin guide dig i gennem processen, før man står med fødderne på sin nye græsplæne.

Klik her for at se rullegræs i butikken

Du kan også læse om Prodana rullegræs og gå direkte til forhandleren af dette.

Vi lægger ud med at fortælle lidt om hvorfor vi synes Prodana rullegræs er et godt valg, og derefter kan du læse vores guide til rullegræs. I guiden kan du læse alt om forberedelse af jorden og lægning af rullegræs.

Hvis din hæk også trænger til en kærlig hånd, så kan du tage et kig på vores guide til Færdighæk her.

Rullegræs fra Prodana til den rigtige pris

Prodana rullegræs er kvalitetsrullegræs til lave priser.

Rullegræsset er sået med kvalitetsfrø – de samme, som indgår i Prodanas græsfrøblandinger. Det er sået og plejet på marker i Danmark efter højeste standard for at sikre dig billigt rullegræs i god kvalitet.

Prodana rullegræs består af følgende blanding:

 • 10 % Alm. rajgræs (Greenway S)
 • 10 % Alm. rajgræs (Sauvignon S)
 • 30 % Rødsvingel (Cinderella S)
 • 25 % Rødsvingel (Calliope S)
 • 25 % Engrapgræs (Conni S).

En blanding som denne giver en fin græsplæne med hurtig etablering i underjorden og en god tørketolerance. Desuden er græsplænen tidlig i vækst om foråret, så du er sikret en smuk, grøn græsplæne i så stor en del af året som muligt.

Det rullegræs, du får hos Prodana, er af robust kvalitet og er perfekt til haveanlæg.

Har du læst nok, og er du blevet overbevist om, at du skal have lagt Prodanas rullegræs i din have? Så er næste skridt blot at regne ud, hvor mange kvadratmeter græs du skal bruge – og derefter bestille det online.

Der er allerede nogen, som har sørget for, at græsset har vokset sig grønt og stærkt, så det er klar til at blive skåret, lagt på paller og leveret direkte hjemme hos dig inden for et par dage. Vær dog opmærksom på, at levering af rullegræs kan svinge i takt med årstiderne.

Er jorden for eksempel meget våd, eller hvis græsset af andre årsager ikke kan skæres, så kan leveringen blive udskudt, til det igen kan lade sig gøre at skære græsset fri.

Levering af rullegræs

Rullegræs på palle

Når du har bestilt dit rullegræs og aftalt en dato for levering, vil producenten typisk skære græsset, to dage inden du får det leveret. Dermed sikres det, at græsset er så friskt som muligt ved levering.

Det er dog vigtigt, at du også er opmærksom på, hvorvidt rullerne er fugtige, når de bliver leveret.

Er der varmt i vejret, og er rullerne derfor blevet tørre ved levering, er det vigtigt, at du fugter dem ved at bruse dem over med let vand. De skal holdes fugtige, indtil de skal lægges.

Har fragtmanden mulighed for at stille pallerne i skygge, vil det være en fordel.

Vær desuden opmærksom på, at der skal være et kørefast underlag til chaufføren, så han kan trække rundt med pallerne, da de kan veje helt op til et ton næsten.

Priser på Prodana rullegræs

Du skal lave en bestilling på minimum 19 kvadratmeter. Prisen starter på omkring 59,99 kr. pr. kvadratmeter, men favorable mængderabatter betyder, at du sparer flere penge på rullegræsset, jo flere kvadratmeter du køber.

Når du bestiller Prodana rullegræs, kommer hver rulle i følgende størrelsesorden:

 • Højde: 2 cm
 • Bredde: 40 cm
 • Længde: 200 cm.

Rullen vejer omkring 15 kilo, og hver palle kan have op til 48 kvadratmeter græs – svarende til 60 ruller.

Du kan læse mere om Prodana rullegræs samt se deres lave priser og gode tilbud i webshoppen.

En Kejserbusk pynter i enhver have. Du kan læse meget mere om Kejserbuske her.

Hvad er rullegræs

Rullegræs, eller færdiggræs, er kort sagt græs, som er sået, skåret og rullet sammen, så det kan rulles ud et andet sted. Rullegræsset bliver sået på marker, hvor professionelle fagfolk passer og plejer det efter alle kunstens regler. Dermed fremstår græsset så flot og frodigt som muligt, når det bliver leveret til de nye ejere.

Det lyder måske dejligt nemt alt sammen, men når du vælger at anlægge din nye græsplæne, vil det sjældent være helt ligetil, og det er, hvad end du vælger græsfrø eller rullegræs. Det er derfor vigtigt at være opmærksom på, at det også kræver et godt stykke forarbejde, hvis du vil have en smuk græsplæne med rullegræs.

Det er blandt andet vigtigt, at jorden hverken er for våd eller fedtet, men heller ikke for hård og tør. Derudover skal alt ukrudt, småsten og lignende være fjernet, og jordarealet skal være så jævnt som muligt.

Der ligger altså et stykke arbejde i at lægge rullegræs, men resultatet af arbejdet er en frodig, slidstærk og ukrudtsfri græsplæne næsten øjeblikkeligt efter pålægning.

Hvorfor bruge rullegræs

Rullegræs er blevet et populært valg – både hos private boligejere, men også i det offentlige og private erhvervsliv.

Det skyldes i høj grad, at rullegræsset kan være klart inden for få uger. Alternativet er græsfrø for derefter at vente de nødvendige uger på, at græsset spirer, før græsplænen er blevet flot at se på og slidstærk nok til brug.

Længere nede på siden vil vi gå mere i dybden med nogle af de største fordele og ulemper ved at bruge rullegræs.

Få professionel hjælp til at lægge dit rullegræs

Du kan vælge at få professionelle anlægsgartnere til at gøre arbejdet for dig, uden at det koster en formue. Hvis du bruger 3byggetilbud, så kan du få 3 priser på din opgave, og dermed sikre dig, at du får en konkurrence dygtig pris, som er til at betale.

Det er meget simpelt, det eneste du skal gøre er at beskrive din opgave. Derefter vil du blive ringet op af en af deres medarbejdere, så er der ikke er nogen tvivl om hvad der skal laves. Når der så er gået et par dage, vil du modtage 3 priser på lægning af rullegræs, fra deres udvalgte anlægsgartnere.

3byggetilbud gør meget ud af vælge de personer til opgaven, og du kan derfor føle dig sikker på, at opgaven bliver udført korrekt og professionelt, til den rette pris.

Kan jeg selv lægge mit rullegræs

Det korte svar er ja. Du kan sagtens selv lægge rullegræs. Det kræver dog, at du har læst godt op på emnet først og sikret dig, at alle forholdsregler er taget, inden du giver sig i kast med at lægge dit eget rullegræs.

Længere nede på siden her finder du meget mere information om, hvordan man bedst håndterer pålægning af rullegræs før, under og efter processen.

Du kan også se denne video der viser hvordan du lægger rullegræs fra Prodana

Fordele og ulemper ved rullegræs

Når du besøger vores side, gætter vi på, at du står i en situation, hvor du enten har besluttet dig for eller overvejer at investere i en ny græsplæne. Måske er du nybygger eller bare træt af at kigge på den gamle plæne.

Uanset hvad, så er næste skridt at beslutte sig for, hvordan den nye græsplæne skal lægges. Om du vælger at bruge græsfrø eller rullegræs, afhænger af din tålmodighed og dit budget. Der er som altid fordele og ulemper ved begge dele.

Her vil vi komme ind på nogle af de fordele og ulemper, der er ved at bruge rullegræs.

Tid og tålmodighed

Har du ikke tiden eller tålmodigheden til at vente på, at dine græsfrø bliver til græsstrå, som med tiden bliver til en tæt og frodig plæne, så er det rullegræs, du skal vælge. Jovist, det kræver, at man giver sig tid til det vigtige forarbejde, men når først græsset er rullet ud, så står du med en smuk, grøn græsplæne fra dag et.

Dværgsyrener, også kaldt minisyrener, kan virkelig pifte en have op. Du kan læse meget mere om Dværgsyrener her.

Hvornår på året kan jeg lægge rullegræs

Ønsker du at så dit eget græs, så skal det ske fra april til oktober måned. Rullegræs er den lidt mere fleksible løsning, da du i princippet kan lægge det året rundt, så længe temperaturen er over nul grader.

Der vil nemlig altid være rodudvikling ved nul grader. Dog skal du være opmærksom på, at græsset først begynder at vokse ved en temperatur på syv grader.

Der er nogle faste tidspunkter i løbet af året, hvor det er mere fordelagtigt at lægge sit rullegræs. De mest optimale måneder at lægge sit rullegræs er maj og juni eller slut august til oktober måned. Du kan også sagtens lægge sit rullegræs i de andre måneder, såfremt vejret er til det.

Juli og august er bestemt ikke udelukket, men det kan dog vise sig vanskeligt at lægge vellykket rullegræs i de meget tørre måneder. Det skyldes, at rullegræs så vidt muligt skal holdes fugtigt i nogle uger, når det er lagt.

Er du i tvivl om, hvorvidt det er et godt tidspunkt at anlægge rullegræs, kan det være en idé at rådføre sig hos sin lokale anlægsgartner.

Prisen på rullegræs vs græsfrø

Rullegræs bruges ofte, fordi det er den hurtige og ”nemme” løsning til en smuk græsplæne. Dog er det vigtigt at pointere, at rullegræs også er den dyreste løsning i forhold til såning af græsfrø.

Når du køber rullegræs, er der allerede nogle andre, som har brugt deres tid og energi på at passe og pleje græsset, så det er frodigt og grønt, når du afhenter eller får det leveret. Derfor er det også noget dyrere.

Det skal dog nævnes, at prisen som regel bliver lavere pr. kvadratmeter, i takt med at du køber rullegræs til et større areal, da mange udbydere arbejder med mængderabatter.

Ovenfor har vi præsenteret dig for nogle af de mest gængse fordele og ulemper, som bør overvejes, inden du vælger at anlægge rullegræs.

Når valget er faldet på rullegræs, gælder det om at indhente den rette mængde viden om processen, inden du går i gang med at anlægge din nye plæne. Nedenfor guider vi dig gennem anlægningsprocessen fra forberedelsen af arealet, til du står med en frodig og ukrudtsfri græsplæne.

Forbered din jord på rullegræs

Det er vigtigt, at du forbereder din jord grundigt, før du lægger sit rullegræs. Ligesom du ville have gjort det, hvis der skulle sås græsfrø.

Er jorden ikke klar til at tage imod dit rullegræs, risikerer du at få et uønsket resultat. Det er derfor alfa og omega, at jorden er klargjort, så græsset kan udvikle et stærkt og sundt rodnet. Hvordan du bedst muligt klargør sin jord, kommer her.

Fræsning af din jord

Det første skridt i at klargøre din jord er at løsne jorden i det område, hvor rullegræsset skal lægges. Det kaldes ofte for fræsning, men i virkeligheden betyder det blot, at jorden skal vendes og rodes rundt. Det kan blandt andet gøres med en fræser eller ved at grave og pløje jorden.

Det anbefales, at du minimum fræser de øverste 20 cm af jorden. Har området været brugt til tung kørsel, anbefales det dog, at du fræser jorden helt ned til en dybde på 70 til 80 cm.

Fjern ukrudt, småsten og andet uønsket i jorden

Når jorden er blevet løsnet godt, skal du fjerne alt ukrudt, rødder, småsten og lignende, som kan findes i jorden. Således sikrer du de bedste forhold for din nye græsplæne, og at der ikke pludselig dukker ukrudt op i din helt nye græsplæne, som kan være svært at fjerne igen, når først denne er etableret.

Det skal dog siges, at der med tiden vil være stor risiko for, at der vokser uønsket ukrudt op i græsplænen. Derfor kan et middel mod ukrudt senere blive nødvendigt.

Er din jord i god nok kvalitet

Din græsplæne får de bedste leveforhold, hvis din jord har den rette mængde af tilgængelige næringsstoffer. Tør jord uden næringsstoffer vil betegnes som jord af dårlig kvalitet. Vi anbefaler derfor, at du inden pålægning af dit rullegræs overvejer at få foretaget en jordanalyse. Et kit til jordanalyse og gødningsplan koster ikke særlig meget.

Viser det sig, at din jord er af dårlig kvalitet, er der heldigvis hjælp at hente. Du kan relativt nemt øge næringsindholdet i jorden ved at blande det øverste lag jord med en god plænedressing eller noget nyt muldjord med masser af næring. Vi anbefaler dog, at du her investerer i en god plænedressing.

Gør jordarealet plant

Når du har fjernet alt uønsket ukrudt, og du har sikret dig, at jorden er fyldt med næringsstoffer til din nye græsplæne, så gælder det om at gøre jorden så plan som muligt.

Under din lugning af ukrudt kan der være opstået små lufthuller under jorden, som det er vigtigt at få fjernet. Får du ikke gjort jorden plan, vil din nye græsplæne blive ujævn og sjusket at se på – og samtidig langt mere besværlig at slå med plæneklipperen.

Der er forskellige metoder til at få jorden plan. Vi anbefaler, at du bruger en havetromle eller simpelthen går med små og tætte skridt hele vejen hen over jordarealet for at få de små lufthuller fjernet.

Derefter skal jorden rettes af. Det kan gøres med bagsiden af en rive, et stykke træ eller andet i samme stil. Vær særligt omhyggelig i hjørner og lignende, og vær opmærksom på rullegræssets højde, når der er en overgang fra græs til eksempelvis fliser. Rullegræs vil typisk være mellem 2 og 2,5 cm højt. Jorden skal altså helst være omkring 2 cm under kanten af det tilstødende underlag.

Når jorden er rettet af, kan du igen køre hen over arealet med tromlen for at få så fast en jord som muligt, inden græsset rulles ud.

Sørg for, at din jord er fugtig

Det sidste skridt, inden du kan begynde at lægge dit rullegræs – eller færdiggræs – er at tjekke jordens niveau af fugt.

Du må aldrig lægge rullegræs på helt tør jord, da det kan have stor betydning for græsset evne til at slå rod i sine nye omgivelser. Det er derfor vigtigt, at du, hvis jorden er meget tør, sørger for at få gennemvandet arealet senest et døgn inden udlægning af rullegræsset.

Når først græsset er lagt, er det for sent, og det kan være vanskeligt at få jorden under gjort fugtig. Dog skal det nævnes, at jorden heller ikke må være så våd, at den er mudret. Lægger du dit rullegræs i en fugtig årstid, kan det være helt unødvendigt at vande jorden – eller være nok med en let overvanding.

Når du har været alle de ovenstående skridt igennem, vil din jord være luftig, rig på næring, helt plan og dejligt fugtig. Så er der ikke mere tilbage end at begynde at lægge dit rullegræs. Når det er gjort, vil du stå tilbage med din nye drømmegræsplæne.

Lægning af rullegræs – Et skridt tættere på drømmeplænen

Lægning af rullegræsDu har nu modtaget dit rullegræs, og alle forberedelserne er gjort. Det er blevet tid til at lægge dit rullegræs ud, men hvordan skal du lige gribe det hele an og komme i gang?

For at undgå de mest gængse fejl kan du her læse vores anbefalinger til, hvordan du selv lægger rullegræs.

Læg dit rullegræs inden for 12 timer efter levering

For at opnå det bedst mulige resultat og få en græsplæne med så friskt et udseende som muligt anbefales det, at du lægger dit rullegræs inden for 12 timer efter levering.

Det vil være med til at sikre græssets holdbarhed. Sørg desuden for, at rullegræsset også er fugtigt inden pålægning.

Er græsrullerne tørre ved levering, kan det være en idé at overbruse dem med lidt vand.

Start ved en lige kant

Den letteste måde at starte med at lægge dit rullegræs på er ved at placere rullerne langs arealets længste lige kant og så rulle ud derfra. Hvis det ikke kan lade sig gøre, så fortvivl ikke. Så starter du blot, hvor det giver bedst mening.

Det er vigtigt, at rullerne ligger tæt, så man undgår sprækker i sin nye plæne. Samlingerne mellem rullerne med færdiggræs skjules desuden bedst, hvis du lægger rullerne helt tæt og i forbandt (det vil sige forskudt).

Det er bedst at undgå at transportere tunge maskiner hen over græsset under lægningen. Det kan undgås ved at lægge plader oven på de ruller, som allerede er lagt.

Er du alligevel kommet til at lave for meget mellemrum mellem rullerne, og er der begyndt at komme sprækker i din nye græsplæne, så er der heldigvis råd at hente. Du kan minimere de synlige sprækker ved at give plænen topdressing og derefter efterså med nye græsfrø.

Et fif til at undgå for store mellemrum græsrullerne er, at man, hver gang man har lagt en ny rulle, sørger for at få den presset helt ind til den sideliggende rulle, for eksempel med en rive eller lignende.

Når alle dine ruller med færdiggræs er lagt ud, kan det være en stor fordel med en let tromling af græsset inden første vanding. Græsset gror nemlig hurtigere fast til den underliggende jord, og samlingerne synes mindre synlige, når der er god og tæt kontakt mellem rullerne og jorden under dem.

Ejer du ikke selv en havetromle, kan den købes eller lejes i de fleste byggemarkeder.

Form rullegræssets kanter

Når rullegræsset er lagt, skal græssets kanter formes. Det kan gøres enten med en kniv eller en spade. Her er det vigtigt at undgå at trække i græsrullerne, da de med stor sandsynlighed blot vil krybe sammen igen.

Bestilt gerne lidt ekstra græs

Vi anbefaler, at du altid sørger for at bestille en anelse ekstra rullegræs. Således er der plads til at lave lidt småfejl undervejs. For eksempel ved beskæring af kanter.

Det koster heldigvis ikke en bondegård at komme lidt ekstra kvadratmeter i kurven, og det kan give lidt mere ro på, da du ikke skal bekymre dig nær så meget om at begå fejl.

Nu er rullegræsset er lagt – sådan plejer du din nye plæne

Færdiglagt rullegræs

Nu er dit rullegræs lagt og tromlet, sådan! Men arbejdet er ikke slut endnu. De første to til tre uger efter udlægningen af rullegræsset er de vigtigste for at give græsset den bedst mulige start og opnå det bedste resultat.

Derfor er der nogle forholdsregler, du må huske.

Hold græsset fugtigt

Først og fremmest er det vigtigt, at dit nye rullegræs bliver holdt fugtigt i perioden efter pålægning, indtil det er groet helt fast til den underliggende jord. Glemmer du det, kan alt dit hårde arbejde være spildt. Dog må det ikke bades i vand.

Den første vanding bør finde sted umiddelbart efter pålægning af græsset. Derefter anbefales det at vande græsset omkring hver anden dag, afhængigt af hvor varmt og tørt det er i vejret. Om sommeren anbefales vanding hver dag – nogle gange konstant i løbet af eftermiddagens varme soltimer.

Du kan gradvist forlænge tiden mellem vandingerne, i takt med at græsset gror bedre fast.

Rullegræs der slår rødder

Giv rullegræsset tid og ro

Græsset skal have tid og ro til at gro godt fast. Derfor skal man helst undlade at bruge græsplænen intensivt i de første to til tre uger. Dermed ikke sagt, at græsset ikke må betrædes. Det må det nemlig gerne – faktisk kan det betrædes med det samme.

Det har dog bedst af at hvile de første par uger, og den store fodboldturnering må derfor vente, til græsset er groet godt fast – det sker typisk efter et par uger.

Slå dit græs rigtigt

Endelig er det vigtigt, at du husker at få slået græsset, inden det bliver for langt. Så snart det begynder at gro, typisk i løbet af en til to uger, skal græsset klippes i tre til fem centimeters højde.

Der må aldrig klippes mere end en tredjedel af græssets højde. Ligeledes må græsset helst ikke blive mere end seks til otte centimeter, før det klippes.

Vent en måned med gødningen

Det er vigtigt ikke at give græsset gødning den første måned efter pålægning. Giver du græsset gødning med det samme, vil det ikke have grund til at slå rødder i jorden nedenunder, da der er rigeligt med næring i toppen.

Vent omkring en måneds tid, og giv så din nye græsplæne en omgang kvalitetsgødning.

Priser på rullegræs

Prisen på rullegræs vil typisk blive afregnet pr. kvadratmeter. Ofte vil der være et minimumskøb på omkring 19 kvadratmeter, og prisen starter på 49,95 kr. pr. kvadratmeter. Derefter vil størstedelen af udbyderne af rullegræs give en mængderabat, afhængigt af hvor meget rullegræs du bestiller.

Prisen på rullegræs kunne eksempelvis se således ud:

 • 19 til 48 kvm: 59,95 kr./kvm
 • 49 til 95 kvm: 42,95 kr./kvm (spar 17 kr./kvm)
 • 96 til 285 kvm: 32,95 kr./kvm (spar 27 kr./kvm)
 • 289+ kvm: 24,95 kr./kvm (spar 35 kr./kvm).

Bestil dit nye rullegræs i dag

Du har nu været gennem vores informationsrige side om rullegræs og forhåbentlig fået den viden – og mere til – som du skulle få behov for. Efter en grundig research er der nu ikke meget tilbage at gøre end at få bestilt dit rullegræs, så du snart kan blive ejer af en skøn og grøn græsplæne.