Rødel – Et træ der skaber harmoni og glæde

Rødel træHaven og indretningen af denne er efterhånden blevet de voksnes legeplads. Vi danskere bruger ufattelig mange timer og penge på vores elskede grønne arealer, især når familien går på sommerferie efter et langt forår med travle hverdage. Kun fantasien sætter grænser for dine muligheder.

Et af havens absolut flotteste elementer er træet. Denne artikel vil tage udgangspunkt i netop dette.

Du finder her beskrivelser af to forskellige valgmuligheder af rødel træer, som arter sig perfekt til langt de fleste danske haver.

Klik her for at se udvalget af elletræer i butikken

Rødel træet er et elletræ, i Birke familien, og hedder også Alnus Glutinosa.

Det karakteristiske rødel træ skaber nuance og harmoni i haven. Den kan både være et samlingspunkt for hele haven eller en del af noget større.

Sådan genkender du et Rødel træ

Rødellen har flere karakteristika, som adskiller den fra andre af havens ellers traditionelle og til tider en smule kedelige træsorter. Blandt andet er det specielt for rødellen, at den kan blive op til 15 meter høj og stadigvæk have en forholdsvis bar stamme.

Med en flot og tætsiddende krone er rødellen således bar i flere meters højde og robust i toppen, hvilket giver mulighed for at placere træet i tætte omgivelser, hvor jordbunden for foden af træet ikke giver mulighed for at træet kan bredde sig.

Rødel er god i det danske klima

Ligeledes har rødellen den unikke egenskab, at den også i sumpede områder kan finde grundlag til at trives på gode vilkår. Således kan du benytte dig af rødellen, når du fx i dele af haven med højtstående grundvand ikke kan få andet til at gro.

Den traditionelle rødel har æggeformede blade, som i blomstringsperioden har den skønneste mørkegrønne farve. Træets bark har en mere neutral grålig farve, som i solens skær både fremstår lyst og levende.

Farvenuancerne varierer en smule med årstiderne, og rødellen har dermed de årstidsfarver, som gør en efterårshave hyggelig og stemningsfyldt. Om sommeren bærer rødellen som frugt nogle mindre brune kogler, der synsmæssigt virker flotte, og som ved dekorative lejligheder egner sig perfekt som bordpynt eller til brug i juledekorationer.

Rødel træ - Alnus Glutinosa

Rødel træ - Alnus GlutinosaDen første Alnus Glutinosa kan du vælge i forskellige størrelser, fra 150 cm til 250 cm. Du kan også vælge om det skal være flerstammet eller stå i potte.

For at opnå det bedst mulige resultat, og for at træet hurtigst muligt kan vokse sig stort og prangende (afhængig af formålet), er det vigtigt, at træet har forholdsvis let adgang til sollys. Ligeledes er det også vigtigt, at træet plejes med en let gødning, hvis du gerne vil have, at træet hurtigt og effektivt opnår den ønskede højde.

Uden den påkrævede gødning og adgang til sollyshæmmer du træets vækst.

Det robuste Rødel træ er god i det danske klima

Den karakteristiske rødel er særdeles velegnet til brug i Danmark. Træet er relativt hårdfør og lader sig sjældent påvirke af det danske vejr og klima. Upåvirket af temperatur, vind og vandstand kan træet således vokse sig stort og stærkt selv i den hårdeste vinter og den varmest sommer.

Denne robusthed ses ikke hos mange andre træsorter, der ofte hæmmes af det danske klima.

Holdbarheden siges at sidde i selve træsorten og ikke nødvendigvis kun i træets alder. Dette faktum giver dig som haveejer et pusterum, da du ikke behøver at være konstant opmærksom på træet på trods af dårlige vejrforhold.

Du kan altså plante dine træer og med meget lidt vedligeholdelse rette din koncentration mod andre mere opmærksomhedskrævende projekter i huset eller haven, hvilket er en stor fordel for de fleste, der ikke har tid til at gå i haven hver dag, selvom de gerne ville.

Fligbladet Rødel træ - Heister, 175-200 cm.

Fligbladet Rødel træTræet har allerede opnået en højde på ca. 2 meter, og forholdsmæssigt har træet altså allerede overlevet den hårdeste del af vækstperioden.

Fordelen ved at købe en rødel, som allerede har opnået en forholdsvis pæn højde, er, at dette træ ikke vil være så modtagelig overfor uforudsete begivenheder.

Eksempelvis vil det være sværere for dyrevildt eller i forbindelse med uheld at ødelægge træet ved at trampe det ned eller knække stammen.

Med en forholdsvis kraftig og 2 meter høj plante er den umulig at overse, og du behøver dermed ikke være så påpasselig, når du udfører andet anlægsarbejde eller vedligeholder andre dele af din have.

En Rødel der kan klare sig selv

Fordelen ved en højere rødel er, at du får et træ, der fungerer som et træ med det samme. Du skal med andre ord ikke vente på, at træet vokser sig stort. Hvis du har planer om, at træet skal kaste skygge på en del af havearealet, er det altså naturligt, at du vælger det højere træ frem for den endnu vækstende plante.

Selvom den 2 meter høje rødel naturligvis koster mere, end hvis du vælger en rødel der er mindre, bør du ikke lade dig afskrække, hvis du alligevel foretrækker et højt træ her og nu frem for om nogle år.

Hvis du ikke kan vente, er det altså oplagt at vælge den høje rødel, selvom prisen naturligvis er en smule højere.

For haveejeren med ti tommelfingre, som ikke har nogen medfødt evne ift. det krævende havearbejde, kan det også være fordelagtigt at vælge en rødellen på ca. 2 meter af vedligeholdelsesmæssige grunde. Mens den større rødel ikke rigtig kræver nogen form for pleje eller opsyn, er den mindre rødel mere krævende.

Du slipper således for overflødigt havearbejde ved at vælge det træ, som ikke kræver din opmærksomhed, og du behøver ikke sætte dig ind i hvordan vedligeholdelse af vækstende træer fungerer.

Bjergfyr vokser vildt i den danske natur, men kun i Jylland. Du kan læse meget mere om både Bjergfyr og Dværgfyr her.

Sådan genkender du fligbladet rødel

Den fligbladet rødel adskiller sig fra den mere traditionelle rødel sort ved, at træets blade er fligbladet i stedet for at have de klassiske æggeformede faconer. Grundlæggende set betyder dette, at træets æggeformede blade også er savtakkede i kanterne, og bladet minder dermed ikke om bladene fra andre træer.

Den fligbladet rødel kan altså siges kun at være anderledes ved at have en anden slags blade. Rent praktisk er forskellen altså minimal. Træet kan blive op til 15 meter højt, og det kan have en trækrone på op til 5 meter i bredden. Barken er grå, bladene er mørkegrønne, og den bærer mindre koglelignende frugter.

Alle er disse hundrede procent identiske med den traditionelle rødel, og forskellen er dermed basalt set udelukkende i forhold til bladene.

Fligbladet Rødel kan blive en smule større

Økonomisk er der dog en mindre forskel på at vælge den flig-bladede rødel, frem for den traditionelle. Den traditionelle rødel er nemlig en smule mindre end den flig-bladede, hvilket i større beplantningsprojekter kan have en betydning.

Størrelsesmæssigt er den flig-bladede rødel ca. en halv meter større end den normale rødel. Dette har ingen større indflydelse på overlevelsesraten, men det betyder dog stadigvæk, at den flig-bladede er nået længere i vækstperioden, og dermed tager kortere tid om at opnå den ønskede højde.

Hvor de to udvalg af traditionelle rødeller stadigvæk er i en slags”startfase”, er den flig-badede nået til et punkt, hvor der ikke er tvivl om, at denne er et træ, da den allerede er højere end en ”almindelig” mand eller kvinde.

Trænger din græsplæne til at blive frisket op? Du kan overveje at bruge rullegræs. Du kan se både rullegræs og priser på det her.

Opnå det bedste resultat i din have med Rødel træer

De almindelige forholdsregler i forbindelse med plantning af træer er som udgangspunkt ikke så vigtige for denne træsort. Da rødellen er forholdsvis hårdfør, kan man med føje påbegynde anlægsprocessen, da der ikke skal tages mange forbehold for, at træet alligevel føler sig godt tilpas og kan vokse ufortrødent.

Derudover skal der dog tages højde for nogle generelle vedligeholdelses- og beplantningsforhold. Blandt andet er det vigtigt, at træet tilføres rigeligt med vand, når det for første gang er plantet.

Vandet er vigtigt for, at træet kan tilpasse sig de nye omgivelser og jordforhold, og de udtørrede rødder tilføres fugt samt får mulighed for at påbegynde sin udfoldelse i den nye muld.

Det er desuden vigtigt, at man alt efter træets højde og alder jævnligt tilfører gødning i form af kunstgødning eller organisk gødning/kompost.

På den måde afhjælper du træet i etableringsfasen, og den nyplantede rødel får den bedst mulige grobund for at påbegynde sin opvækst, da den ikke behøver at suge jorden tør for gødning, da den får det tilført direkte.

Her kan du se hvordan årstiderne ændrer et Rødel træ

Sol er vigtigt for Rødel

Sidst men langt fra mindst må det sikres, at rødellen ikke påvirkes negativt og generes af fx afskæring af soltilførslen.

Lige meget hvor gammel rødellen er, er det ekstremt vigtigt, at træet får en hvis mængde direkte sollys, da dette fungerer som en afgørende energikilde for træet.

I takt med at træet bliver større er dette ikke længere afgørende på samme måde, men i opstartsfasen må det ikke undervurderes.

Vælg den rigtige Rødel

Som beskrevet i ovenstående gennemgang, er der ikke megen forskel på de 2 forskellige rødeller. Bortset fra alder og pris, er det kun bladenes udseende, hvor der findes en egentlig forskel.

Dette betyder i praksis, at det eneste du skal tage højde for, før du anskaffer dig de små planter, er, hvorvidt du ønsker de flig-bladet blade eller de traditionelle æggeformede blade med lige kanter. Denne forskel kan for nogen synes ubetydelig, men hvorfor ikke tænke over det, når man nu alligevel har to valgmuligheder?

Vi håber, at denne guide har hjulpet dig med at vælge din rødel.

Vil du lave din Rødel til et Bonsai træ, så er der gode råd at hente her